Region Vijesti

Haradinaj: Skinuli smo odlučivanje Vučiću i Mogerinijevoj sa stola, “proces u sigurnim rukama”

Haradinaj izjavio da je uspeo da pitanje odlučivanja o Kosovu “skine” sa stola Federike Mogerini i Aleksandra Vučića.

Kosovski premijer izjavio je naime da je uspeo da glavna pitanja o Kosovu sa stola visoke izaslanice EU i predsednika Srbije prenese nazad u Prištinu.

Prema njegovm rečima, on je uspeo da poništi odluku kojom je Priština predala moć Mogerinijevoj i Vučiću.

“To je bilo veoma teško, promeniti tok nekih stvari bez toga da nekog naljutite, ali, srećom, uspeli smo to bez velike štete, ili kako bi rekli ljudi, bez trna u stopalu”, rekao je Haradinaj, prenose prištinski mediji.

Haradinaj je izjavio da je izuzimanje kosovskog pitanja iz nadležnosti šefice evropske diplomatje Federike Mogerini prvi korak za zaštitu kosovske teritorije od podele, da SAD nisu isključene iz tog procesa, pa da nije nemoguće ni da u Beloj kući bude potpisan sporazum Beograda i Prištine

On je, nakon sednice vlade novinarima rekao da su upravo ideje o podeli kosovske teritorije dovele do toga da su zvaničnici EU uticali na odlaganje dijaloga, do kojeg će, kako kaže, ipak doći početkom jula u Parizu.

Na pitanje novinara novinara i da li će nakon Pariza biti održan još jedan sastanak u Briselu, a zatim biti potpisan sporazum između Beograda i Prištine u Beloj kući, Haradinaj je rekao:

„Ne mogu da prejudiciram proces. Proces je sada u sigurnim rukama. Taj proces je sada van kontrole Mogerinijeve. Postigli smo stabilnost i to je najvažnije. Sve drugo je teško predvideti, ali nije nemoguće”, rekao je Haradinaj, prenela je prištinska Gazeta Expres.

Haradinaj tvrdi da Mogerinijeva više nije posrednik u dijalogu Beograda i Prištine, već da je, kako kaže, u rukama nemačke kancelarke i francuskog predsednika, Angele Merkel i Emanuela Makrona.

Podsetio je da je Mogerinijeva na prošlonedeljnom regionalnom samitu u Tirani rekla da ako Priština odluči da ukine takse, ona će odmah sazvati sastanak najviših predstavnika Beograda i Prištine.

“Hvala Bogu da smo to uočili na vreme. Inače, nikakve takse nisu nametnute. Mogherini je završila svoj mandat. Evropljani su oni koji plaćaju Mogherinijevu, a njihovi zvaničnici su skinuli ovaj plan s dnevnom rada i ukazali Kosovu veliku čast. Hvala im na tome, jer sada možemo da procenjujemo kako ćemo dalje”, rekao je Haradinaj, preneo je Glas Amerike na albanskom jeziku.

Napomenuo je da proces dijaloga ne isključuje ulogu SAD, te ponovo odbacio mogućnost učešća Rusije u tom procesu, koju, kako je rekao, forsira Srbija.

“Rusija se dugo povlači sa Balkana, Rusija nije u našem planu, mi ne pripadamo svetu Rusije, mi pripadamo američkom svetu. Amerika se nikada ne povlači. Postoje neke izjave namenjene dnevnoj politici da Berlinski samit ili samit u Parizu isključuje Ameriku, ali Amerika nije isključena iz procesa i verujem da znate zašto vam ovo govorim. Niko ne može da isključi Ameriku iz procesa na Kosovu i Balkana. Amerika procenjuje samo kada je pravo vreme za intervenciju i preuzimanje odgovornosti”, rekao je Haradinaj.

Proces dijaloga Beograda i Prištine za sada ostaje blokiran jer Beograd uslovljava svoj nastavak ukidanjem taksi, koje je pristinska vlada uvela na proizvode iz Srbije prošlog novembra.

B92

Slične objave

SB UN: Odmah obustavite sve vojne operacije u Libiji

M.

Preminuo banjalučki muzičar Lado Jakovljević

M.

KATASTROFA: BiH suspendovana iz Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, jer nije imenovala nove predstavnike

D V

Ostavite komentar