Svijet Vijesti

Snažni pljuskovi, poplavljeni Nju Orleans i Hjuston

Snažni pljuskovi pogodili su gradove Nju Orleans i Hjuston u američkim saveznim državama Lujzijana i Teksas i izazvali poplave, navodi “Glas Amerike”.

Navodi se da su zbog padavina tokom vikenda poplavljena gradska područja i to manje od mesec dana uoči 1. juna kada počinje sezona uragana na Atlantskom okeanu. Za sada nema zvaničnih podataka o ugroženima ili šteti.

Gradske vlasti Nju Orleansa objavile su upozorenje o poplavama dok je policija saopštila da će kažnjavati vozače koji poplavljenim ulicama voze brže od pet milja na sat. Takođe, suspendovane su zabrane parkiranja duž trotoara i puteva. U područjima u kojima se voda povukla policija je počela da odnosi nasukana vozila.

Zbog obilnih kiša koje od petka padaju u oblasti reke Misisipi inženjerski vojni korpus otvorio je “Bone Kar Spilvej”, specijalizovanu konstrukciju koja se aktivira prilikom opasnosti od poplava i nalazi se na oko 28 milja zapadno od grada Nju Orleansa.

Zbog opasnosti od poplava guverner države Luizijana Džon Ed Edvards proglasio je vanrednu situaciju koja bi na snazi trebalo da ostane do 7. juna. Tokom trajanja vanredne situacije zabranjeno je podizanje cena usluga i roba.

Poplave su takođe pogodile i Teksas, konkretno okolinu grada Hjustona, posle obilnih padavina u Meksičkom zalivu. Zatvorene su škole, hiljade domaćinstava ostalo je bez struje, dok su desetine letova otkazane sa sa hjustonskog aerodroma.

Delovi Hjustona i dalje se oporavljaju od štete uzrokovanih poplavama za vreme uragana Harvi avgusta 2017. godine. Meštani i poslovni ljudi tvrdili su tada da su inženjeri vojnog korpusa znali da su kuće u pojedinim područjima Hjustona u opasnosti od poplava. Zbog toga su pokrenuli proces pred nadležnim lokalnim sudom i suđenje po federalnoj tužbi počinje u ponedeljak.

U udaru uragana Harvi 2017. je poginulo 107 osoba, a šteta je procenjena na 125 milijardi američkih dolara.

Izvor: Tanjug

Slične objave

Počeo Petrovski post

M.

Albanska agresija: Zastava Kosova na Novom Brdu

M.

DRŽAVLJANIN BiH POGINUO NA AUTOPUTU Pijani Slovenac ga katapultirao na drugo auto i u betonsku bankinu

M.

Ostavite komentar