Svijet Vijesti

Prije nego što im stigne Pompeo, lideri EU na sastanku

Uoči dolaska američkog državnog sekretara Maka Pompea, u Briselu sastanak država članica EU koje podržavaju iranski sporazum, iz kog se Tramp povukao.

Visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost Evropske unije Federika Mogerini izjavila je da će se danas u Briselu razgovarati o opstanku tog pakta. “Mi ćemo nastaviti da u potpunosti podržavamo nuklearni sporazum s Iranom”, kazala je Mogerinijeva.

Ona je rekla da će razgovori biti usredsređeni na način “kako nastaviti na najbolji način sa podrškom punoj primeni nuklearnog sporazuma”.

Rojters je prethodno objavio da će Pompeo danas s evropskim zvaničnicima razgovarati o Iranu i drugim pitanjima pre nego što nastavi putovanje ka Rusiji, gde bi sutra u odmaralištu Soči trebalo da se sastane sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i šefom diplomatije Sergejem Lavrovim.

Podseća se da su prošle nedelje evropske zemlje saopštile da žele da očuvaju nuklearni sporazum s Iranom, ali su odbacile “ultimatume” Teherana, nakon što je Iran smanjio ograničenja vezana za nuklearni program i zapretio potezima kojima bi mogao da prekrši međunarodni pakt iz 2015. godine.

Rojters navodi da je prošlonedeljna objava Irana o smanjenju ograničenja u pogledu skladištenja nuklearnih materijala bila odgovor na američke sankcije koje su nametnute nakon što je predsednik SAD Donald Tramp povukao tu zemlju iz sporazuma sa Teheranom pre godinu dana.

Izvor: Tanjug

Slične objave

Lociran MH370? “99 odsto vjerovatno da se srušio u džungli”

M.

RT: “Pali” Gugl, Jutjub i gotovo svi servisi tehnološkog giganta

M.

Više od pola Venecuele ponovo bez struje

D V

Ostavite komentar