Region Vijesti

“Nije pravedno da samo Srbi budu genocidan narod”; “Srebrenica zločin, ne genocid”

Ne bi bilo istorijski pravedno da posle svega što se dešavalo na teritoriji Evrope u 20. veku jedino srpski narod bude obeležen kao genocidan, izjavio Dačić.

Ministar spoljnih poslova je dodao da Srbija priznaje da je u Srebrenici počinjen zločin, ali da je protiv politizacije termina genocid.

Šef srpske diplomatije je to rekao odgovarajući na pitanje jednog od austrijskih studenata sa Diplomatske akademije iz Beča, kojima je u Ministarstvu spoljnih poslova održao predavanje, a koji ga je pitao zašto se Srbija ne ponaša u skladu sa međunarodnim pravom ne priznajući da je u Srebrenici počinjen genocid.

Dačić je kazao da se pitanje termina genocida veoma politizuje i zloupotrebljava i da je Srbija baš zato veoma oprezna kada su u pitanju ti termini. “Nesumnjivo je da su u Srebrenici počinjeni zločini i mi ih nikada nismo osporavali. Parlament je doneo deklaraciju gde je prihvatio presudu Međunarodnog suda, ali osuđuje i sve druge zločine protiv Srba. Ne možete se obazirati na osudu samo jednog zločina, a da ne osudite i zločine protiv Srba koji su se desili na tom prostoru i koji su prethodili tom zločinu”, kazao je Dačić.

Podsetio je i da je ta zona bila pod zaštitom UN-a i upitao ko je odgovoran za to. Navodeći da je Sud odbacio odgovornost Srbije, šef srpske diplomatije je kazao da je genocid organizovana akcija države prema pripadnicima jedne zajednice protiv koje se preduzimaju mere u cilju njenog uništenja.

“Ne možete na teritoriji jedne opštine da sprovedete genocid uzimajući u obzir celu BiH”, kazao je.

Istakao je da poštuje svaku žrtvu i dodao da su činjeni mnogo veći zločini u našoj istoriji koji nisu proglašeni genocidom, uključujući i zločine nad više stotina hiljada Srba koji su pobijeni u koncentracionim logorima za vreme ustaške države.

“Pitanje genocida nije postojalo pre Drugog svetskog rata u pravnoj teoriji, ali sada mnoge zemlje u svetu donose rezolucije genocida Turaka prema Jermenima i ako se to desilo davno, pre nego što je termin genocida uveden u pravnu terminologiju”, naveo je.

Podsetio je da je u Prvom svetskom ratu ubijeno 28 odsto srpskog stanovništva, navodeći da je to više od milion ljudi. “I sada ćete vi da me pitate za genocid, o tome što se desilo u situaciji u Srebrenici”, istakao je Dačić.

Ističe da je Srbija osudila taj zločin na način na koji je on definisan presudom Međunarodnog suda pravde. “Ovo je pokušaj da se Srbi učine genocidnim narodom, a rezultat svega toga je da je u Sarajevu živelo 150.000 Srba, sada ih ima manje od 10.000, u Hrvatskoj je živelo 560.000 Srba, sada ih ima 180.000, u Prištini je živelo više od 40.000 sada ih ima manje od 100. Kada neki narod vrši genocid, kada je vršen Holokaust prema Jevrejima, Jevreja je bilo manje na kraju, a ne Nemaca. Ovde nešto nije u redu”, naveo je Dačić.

Šef srpske diplomatije je dodao da svako ko je pravio zločine treba da odgovara, ali da je Srbija protiv politizacije pojma i termina i upotrebe takvih izraza koji bacaju kolektivnu krivicu na jedan narod.

“Daleko smo od opasnosti po nestabilnost u BiH”
Bosna i Hercegovina je država tri konstitutivna naroda i dva entiteta, a zajednički interes je da se sačuva stabilnost u BiH, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, koji smatra da u toj zemlji nema opasnosti po nestabilnost, uprkos svim problema koji postoje.

Odgovarajući na pitanja novinara Diplomatske aklademije iz Beča, Dačić je rekao da Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH, ali istovremeno se zalaže za sva prava srpskog naroda, kao konstitutivnog i ne, kako je rekao, samo srpskog, već i druga dva konstitutivna naroda u oba entiteta BiH.

Govoreći o situaciji u vezi vojske BiH, Dačić je rekao da ta tema nije deo Dejtonskog sporazumam, već da su odluke o oružanm snagama te države donete kasnije, nakon potpisivanja mirovnog sporazuma.

“Naš zajednički interes je da se sačuvamo stabilnost u BiH. Ne bih mogao da kažem da su izjave (Željka) Komšića ili bošnjačkih predstavnika bile mnogo konstruktivnije u odnosu na Srbiju ili srpski narod i zato treba da se shvati da je BiH zajednička država tri naroda i dva entiteta”, kazao je Dačić.

B92

Slične objave

“NATO bombardovanje bilo nelegalno”

M.

Stotine djece odvojeno od roditelja na granici SAD-Meksiko

D V

Tramp o Iranu: Nema žurbe

M.

Ostavite komentar