Republika Srpska / BiH Vijesti

Kabinet predsjednika RS troši tri puta više od Kabineta predsjednika Srbije

Revizorski izvještaj Službe predsjednika Republike Srpske za prošlu godinu je pozitivan, iako je predsjedniku Srpske opet bilo potrebno više novca nego u 2017. godini, odnosno skoro 11 miliona maraka. Na lična primanja, kojih ima ukupno 76 u Palati Republike, potrošeno je više od 2,5 miliona maraka. Nije se štedjelo ni prilikom javnih nabavki, a poslove su, očekivano, dobijale firme bliske vladajućem SNSD–u.

Budžet predsjednika Republike Srpske se iz godine u godinu povećava, pa su tako i u prošloj godini troškovi premašili 10 miliona maraka. Novac je većinskim dijelom potrošio Milorad Dodik, s obzirom na to da je Željka Cvijanović kormilo preuzela tek krajem novembra. Iako su revizori finansijsko poslovanje ocijenili kao potpuno pozitivno, Služba Predsjednika Republike svake godine uzima sve više novca iz džepova građana. Tako je bilo i u 2018. godini, jer je traženo 34 hiljade maraka više nego što je potrošeno u 2017. godini. I to za:

  • lična primanja: 2.680.000 КМ
  • korišćenje roba i usluga: 7.568.600 КМ
  • grantovi: 100.000 КМ
  • doznake na ime socijalne zaštite: 20.000 KM
  • izdaci za nefinansijsku imovinu: 359.200 КМ

Zanimljivo je da je za plate zaposlenih u Palati Republike bilo potrebno više od 2 i po miliona maraka, dok je za socijalne slučajeve izdvojeno svega 20 hiljada, podaci su Revizorskog izvještaja. U Službi predsjednika je, zaključno sa 31. decembrom prošle godine, radilo 76 osoba. Od toga su samo tri osobe izabrane, a to su predsjednik i dva potpredsjednika. dok je 15 izvršilaca postavljeno, a čak 61 je zaposleno Ugovorom o radu.

Za javne nabavke u prošloj godini, bilo je potrebno više od milion maraka, tačnije 1.083.746 KM (bez PDV-a):

  • obilježavanje Dana Republike Srpske: 422.300 КМ
  • gorivo: 155.868 КМ
  • sistem video-nadzora: 131.999 КМ
  • odlikovanja: 115.355 КМ
  • servisiranja i održavanja vozila: 3.059 КМ

Među javnim nabavkama najviše pažnje zastaje na servisiranju i održavanju vozila koje košta poreske obveznike skoro 100 hiljada maraka. U to, svakako, ulazi i pranje vozila, a ovaj posao je, pored jedne banjalučke firme, dobila i autopraonica iz Laktaša, koja se nalazi u Aleksandrovcu, nedaleko od mjesta gdje živi bivši predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik.

Budžet predsjednika Srpske je do dolaska Milorada Dodika bio oko pet miliona maraka. Njegovim ulaskom u Palatu, već naredne godine, ta cifra se udvostručila. Zanimljivo je da donedavno Milorad Dodik, a sada Željka Cvijanović troši godišnje čak tri puta više od Kabineta predsjednika Srbije, Aleksandra Vučića.

BN TV

Slične objave

Sudar kedija i kombija u tunelu, poginula jedna osoba, šestoro povrijeđenih

M.

Savjet ministara BiH: Tražiti zajam EBRD-a od 210 miliona evra za koridor 5c

M.

Kurdi: Poginulo 75 turskih vojnika i uništeno sedam turskih tenkova u Siriji

V.R.

Ostavite komentar