Region Vijesti

Dnevnik: Kitarović u Kanadi dočekao bivši švercer oružja

Predsednicu Kolindu Grabar-Kitarović, koja boravi u poseti Kanadi, dočekao je, Anton Kikaš, inače poznat po neuspešnom švercu oružja u Hrvatsku tokom 1991.

Portal Dnevnik piše da je Kikaš sada gradjevinski preduzetnik, a delovao je, kažu, vrlo uzrujano kada su ga novinari pitali o tom neuspelom švercu oružja, pišu hrvatski mediji.

Kikaš je, naime, 31. avgusta 1991. Boingkom 737 “Uganda airlinesa“ s 18 tona lakog pešačkog i protivoklopnog naoružanja sleteo na zagrebački aerodorom, koji se tada zvao “Pleso”.

Plan je bio da oružje leti prema Trstu, međutim ratni avion je sleteo na aerodrom u Ljubljani.

Kikaš je bio jedini putnik u tom avionu, a Boing je ušao u tadašnji jugoslavenski vazdušni prostor. Avion ugandske aviokompanije su presreli lovački avioni JNA, a Kikaš je završio u beogradskom zatvoru.

I upravo je, piše portal, Kikaš bio jedan od okupljenih koji su u Kanadi čekali hrvatsku predsednicu i pratio njeno obraćanje u prvim redovima.

”Nemojte, nemojte, kakav šverc? Nemojte se ljutiti, kakav šverc? To je bila domoljubna misija, stavio sam život na kocku”, vikao je Kikaš na reportera Dnevnika Nove TV Mislava Bagu.

Novinar ga je smirio i zamoio da spusti glas jer avion iz Ugande ne dolazi baš svaki dan, a na pitanje da li bi to ponovio, Kikaš mu je odgovrio potvrdno.

“Opet bih napravio isto, kako ne bih kad je u pitanju “Lijepa Naša”, domovina koju ja nosim u srcu i duši celi svoj život”, odgovorio je Kikaš.

Prisetio se da su ga isto pitanje pitali i kanadski novinari kad je došao u Kanadu.

Tada je naglasio da bi isto uradio i da je Kanada napadnuta.

b92

Slične objave

Poginuo prilikom aktiviranja eksplozivne naprave, tijelo pronađeno NA NJIVI

M.

Gdje je nestalo osam milijardi za puteve?

M.

Duplo više umrlih nego rođenih

D V

Ostavite komentar