Republika Srpska / BiH Vijesti

Crnadak: Kosovo pokazuje nervozu

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak rekao je da je zbog izostanka imenovanja parlamentarne delegacije za Savjet Evrope nanesena velika šteta BiH, zbog čega je potrebno uložiti ogroman diplomatski napor da se negativne posljedice koliko-toliko ublaže.

„Formiranje Savjeta ministara BiH, kako su pokušali da predstave, nema nikakve veze s tim. Rukovodstvo parlamenta trebalo je samo da se dogovori i saopšti koji će parlamentarci predstavljati BiH u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope. Ove sedmice učestvujem na sastanku Komiteta ministara Savjeta Evrope u Helsinkiju i učiniću sve da štetu svedemo na minimum”, rekao je ministar Crnadak.

Govoreći o retorici koja dolazi sa Kosova, ministar inostranih poslova BiH rekao je da predstavnici Kosova pokazuju ogromnu nervozu, što je unazadilo odnose u regionu.

„Besmislene takse koje su uveli su anticivilizacijski potez protiv Srbije i BiH. Vidjećemo šta će se dešavati na narednim važnim sastancima u Parizu i Poznanu, ali ako i poslije 5. jula, na Samitu o Zapadnom Balkanu u Poljskoj takse ostanu na snazi, neće više imati smisla sjedati. To je minimum da se vrati u povjerenje u region”, rekao je Crnadak.

Što se tiče pitanja aktivacije MAP i NATO integracija, Crnadak je rekao da se odluke u BiH mogu donositi samo konsenzusom između predstavnika tri naroda i dva entiteta.

“Ponoviću činjenice, neću davati ocjene. Činjenica je da je 2009. Nebojša Radmanović potpisao zahtjev za MAP i uputio ga u Brisel. Rekao je tada – ‘molimo vas, primite nas u članstvo što prije jer je to strateški cilj ove zemlje’. Nakon toga, odlazak Špirića, predsjedavajućeg Savjeta ministara na sastanak sa generalnim sekretarom NATO-a u Brisel, gdje je rekao ‘dajte nam MAP što prije, jer će to obezbijediti unutrašnju snagu zemlje’. Vrlo direktno su radili na tome”, pojasnio je Crnadak.

On je rekao:

“Iz ovog se vidi šta je radio SNSD, šta PDP. Za mene je najveći problem zašto je SNSD odlučio da ugrozi nešto zašto su ljudi iz Republike Srpske tokom rata ginuli. A to je naše pravo, da se u ovoj zemlji odluke mogu donositi samo uz saglasnost tri naroda i dva entiteta. Ako se neka odluka tako donese, samo se tako može i promijeniti, odlukom dva entiteta i tri naroda.”

Crnadak je takođe rekao da se onda SNSD predomislio preko noći, ali da razlozi koje predstavnici SNSD-a navode zašto sada ne žele MAP ne mogu biti tačni.

“Iz SNSD-a kažu da neće MAP zbog bombardovanja Srbije i Republike Srpske. Oni su tražili MAP 2009, a bombardovanje je bilo 1995. i 1999. ili kažu, neće MAP zbog odluke o vojnoj neutralnosti Srbije, a odluka o vojnoj neutralnosti Srbije je donesena 2007. godine. Dvije godine kasnije SNSD je tražio MAP. Nisu to obrazloženja, ako postoji nešto iza – neka oni kažu. Kad se nešto donese konsenzusom – samo se konsenzusom može i mijenjati”, poručio je Crnadak.

Govoreći o formiranju vlasti, Crnadak je rekao da je vrijeme da stranke koje vode taj proces daju sebi krajnji rok i saopšte javnosti jesu li ili nisu u stanju da to učine.

„MAP je očigledno kamen spoticanja i to što na prvoj sjednici novog Savjeta ministara BiH moraju da kažu – jesmo aktivirali MAP ili odustali smo od njega”, rekao je Crnadak.

Na pitanje novinarke o oblačenju pripadnika Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH, rekao je da se radi o temi koja je bespotrebno plasirana da odvlači pažnju od stvarnih problema, ali i poručio Dodiku da, ako vojnici mogu da budu 12. maja u uniformama Vojske Republike Srpske onda nema razloga da ne budu i svaki dan.

BN TV

Slične objave

Iz Bijele kuće potvrđuju: Tramp razmatra kupovinu Grenlanda

M.

RS lani potreslo 405 nasilnih smrti

M.

Na ulici u Mostaru pronađeno tijelo muškarca

M.

Ostavite komentar