Tehnologija World-wide-web

Rampa za haštagove koji šire lažne vijesti

Poslije kritika na dozvoljavanje haštagova kojima se brže šire lažne vijesti, kompanija Facebook odlučila je da se pozabaviti ovom opcijom u okviru Instagrama i ograniči mogucnosti za zloupotrebu.

Problem je izašao u prvi plan nakon što su se pojavili tagovi koji promovišu postove u kojima se tvrdi da “vakcine mogu ubiti”, pa će Instagram na prvom mestu blokirati one tagove koji šire dezinformacije u vezi sa vakcinasanjem, da bi se kasnije proširio i na druge netačne informacije.

Tako su već blokirani haštagovi poput #vaccinescauseautism i #vaccinescauseaids, a sada se planira blokiranje i onih koji ne sadrže konkretnu informaciju, ali se koriste za širenje lažnih vesti, poput #vaccines1234.

Kada Instagram blokira neki haštag više nije moguće pronaći one sadržaje koji su bili organizovani u okviru njega, pa klik na banovani haštag ne donosi nikakve rezultate, čime se sprečava dalje širenje netačnih, te zlonamernih informacija.

Pored toga, Instagram radi i na drugim načinima za borbu protiv lažnih vesti u situacijama kada neki korisnik pretražuje problematični haštag.

Slične objave

Novi Samsung će imati “najbolji ekran koji se može naći tržištu”, a šta neće?

V.R.

Dodavanje opcije izmene tvitova nije na listi Twitterovih prioriteta

V.R.

MediaTek Helio G90 čipset najavljen za 30. jul

V.R.

Ostavite komentar