Republika Srpska / BiH Vijesti

Srpkinja iz Foče 27 godina čuvala Kuran iz Aladža džamije

Primjerak Kurana danas je vraćen fočanskom džematu i Aladža džamiji. Kuran je pored džamije nakon njenog rušenja pronašla Fočanka srpske nacionalnosti i čuvala ga 27 godina.

Dan nakon otvaranja obnovljene džamije Kuran je ostavila trgovcu u Goraždu Mensuru Kadriću, uz molbu ga vrati ljudima kojima i pripada, piše Klix.

Nakon prve molitve u džamiji Kadrić je svetu knjigu predao fočanskom imamu, čime je kako ističe ispunio svoju dužost. Ni danas nije mogao sakriti emocije s kojima se borio od momenta kada ga je Fočanka zadužila.

– Ja sam svoj dug ispunio jer me je gospođa pravoslavne vjeroispovijesti zadužila da Kuran vratim onima kojima pripada, što sam danas učinio. Drago mi je i laknulo mi je. Vratio sam ga medžlisu i džematu kojima pripada, jer ova Božija knjiga pripada Foči i Fočacima – kazao je Kadrić.

Prisjetio se dana kada je Fočanka, koja nije željela da otkrije identitet, ušla u trgovinu u naselju Džindići, između Foče i Goražda.
– Kada sam ostao sam u radnji pitala me je da li sam vjernik i ja sam odgovorio da jesam. Nakon toga mi je ispričala da je pronašla našu svetu knjigu u blizini Aladže, nakon njenog rušenja i da je sačuvala tokom rata. Čuvala je svih ovih godina i kada je čula ezan sama je sebi rekla da je vrijeme da se vrati narodu kojem pripada – prisjeća se Kadrić.

Osim što je vratio svetu knjigu, Kadrić je, kaže, danas ispunio još jednu obavezu prema Fočanki koja je Kuran čuvala u svom domu krijući ga od ostalih ukućana.

– Kada sam je pitao da li sam šta dužan, jer ova knjiga ima veliku vrijednost, rekla mi je: “samo kada se budeš molio, sjeti se mene i prouči nešto za mene jer sam i ja vjernica”. Tokom molitve sjetio sam se te dobre žene kroz svoju molitvu – ističe Kadrić.

Dženan ef. Krajišnik, imam Aladža džamije kazao je da je prvi namaz u obnovljenoj fočanskoj ljepotici kojoj su prisustvovali brojni vjernici, uljepšao ovaj gest.

Gest Fočanke koji je posebno dirnuo mnoge vjernike pokazuje da i u najgorim vremenima ima dobrih ljudi koji vole svoje i poštuju tuđe. Danas je izražena nada da ovaj primjer neće biti usamljen jer on svjedoči o toleranciji i suživotu koji su oduvijek krasili prostore ove zemlje.

SrpskaInfo

Slične objave

„Zatezanje omče i potiskivanje Srba“: Moskva o situaciji na severu Kosova

M.

Za 14 dana u 17 nesreća čak 16 poginulih

M.

Horor na putu u Međimurju: Direktno se sudarila dva automobila, jedno vozilo u potpunosti je izgorilo, stradala porodica sa dvoje djece

D V

Ostavite komentar