Republika Srpska / BiH Vijesti

Novo zaduženje za vraćanje dugova

Grad Banjaluka raspisao je međunarodni tender za izbor najpovoljnijeg ponuđača za refinansiranje gradskog duga u iznosu od 60,2 miliona konvertibilnih maraka. Dok iz Gradske uprave najavljuju da je namjera svega da se dodatno umanje kamate i oslobode sredstva za nova ulaganja, ekonomisti pitaju da li to znači da grad ponovo ima problema sa prezaduženošću.

Grad Banjaluka se zadužuje za 60 miliona maraka, međutim, iz Gradske uprave kažu da je riječ o refinansiranju starih dugova i pokušaju da dođu u povoljniji finansijski položaj zbog trenda pada kamatnih stopa, a taj novac će osloboditi sredstva za nove javne radove.

„Na tržištu novca sada se mogu ostvariti još povoljnije kamate nego što je to bio slučaj 2017. godine, kad smo, sa istim ciljem, ‘prepakivali’ gradski dug. Ovim potezom možemo ostvariti dvojak efekat – uštedjeti u izmirenju kreditnih obaveza, jer ih sada otplaćujemo po kamati od 4,4 odsto, te ujedno osloboditi novac za realizaciju dodatnih, javnih projekata“, rekao je gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

Rok otplate je do deset godina, a maksimalna kamata 2,9 odsto. Iz gradske opozicije pitaju da li ovo znači da je Banjaluka prezadužena i da li se ovim kreditom pokušava pokriti prekomjerno podizanje kredita iz ranijeg perioda.

Ekonomisti objašnjavaju da je zamjena starijih kredita novim sa manjim kamatama, opravdan potez. Međutim, pitanje je da li grad ima dovoljno dobre garancije, da dobije povoljnije kredite.

Ovo je drugo refinansiranje dugova Grada Banjaluka. Prvo, u iznosu od 73 miliona maraka, obavljeno je 2017. godine. I tada se kredit u najvećoj mjeri koristio za izmirenje postojećih dugova.

BN TV

Slične objave

Kim nadgledao probu “novog oružja” koja može da pokvari planove SAD

M.

Detalji akcije Balkanski kartel

M.

Promašio rampu i upao u more

D V

Ostavite komentar