Magazin Zanimljivo

Istraživanje otkrilo kako zaposlenost majke utiče na sinove, a kako na kćerke

IZGRADNJA majčine karijere može imati pozitivne posljedice i na ponašanje djece.

Časopis “Work, Employment and Society” objavio je istraživanje pod nazivom “Učiti od majke: Među-nacionalni dokazi koji povezuju majčinsku zaposlenost s budućim uspjehom djece” koje su provele profesorice Harvardske poslovne škole, Kathleen L. McGinn, Mayra Ruiz Castro i Elizabeth Long Lingo.

U istraživanju je učestvovalo 100 000 žena i muškaraca iz 25 zemalja, a autorke su došle do zanimljivih zaključaka. Između ostalog, prema rezultatima njihovog istraživanja, kćerke zaposlenih majki u budućnosti će težiti bolje plaćenim poslovima, višim pozicijama i pravednijoj raspodjeli kućanskih obaveza. Uz to, zaposlenost majke će sinove potaknuti da se više brinu oko kuće i drugih članova porodice, a takvo ponašanje će jednoga dana primijeniti i u sopstvenoj porordici. Konkretno, pokazalo se kako će sinovi koji su odrasli uz zaposlenu majku sedmično provoditi 8 sati više pomažući u kućanskim poslovima poput slaganja veša ili pak pranja posuđa.

Ipak, istraživači naglašavaju kako je odgoj djece individualna stvar kojoj svaki roditelj pristupa na svoj način, odnosno da ne postoji “ispravan” način odgoja ili obrazac koji svi roditelji trebaju slijediti. Takođe, ističu da njihova namjera nije bila kritikovati nezaposlene majke, već ohrabriti one koje osjećaju tugu što možda sa svojom djecom ne provode onoliko vremena koliko bi željele.

No, zaposlene majke uvijek su aktuelna tema rasprave. Tako je nedavno crtež koji na zanimljiv način otkriva razliku između zaposlenih majki i očeva podigao poprilično prašine.

Iako se većina slaže s istinitosti spomenute ilustracije, našli su se i oni koji smatraju da muškarci nose još veći teret brinući se o svim potrebama svoje porodice, a upravo to, po njihovom mišljenju rezultira brojnim zdravstvenim problemima.

Osim toga, bilo je i mnogo onih koji su istakli da, iako su i sami muškarci, podjednako učestvuju u kućanskim poslovima ali i brizi oko djece.

 

Index

Slične objave

Ne liči na sebe: Neobičan spomenik Melaniji Trump otkriven u Sloveniji

V.R.

Zašto su se gitaristi „Ramštajna“ ljubili na koncertu u Moskvi

V.R.

Čovjek Spajdermen: Spustio se sa 15. sprata bježeći od požara

V.R.

Ostavite komentar