Republika Srpska / BiH Vijesti

Građani lošom ishranom ozbiljno ugrožavaju zdravlje

Zbog učestalih poskupljenja, koja ne prati porast zarada, građani BiH u sve većoj mjeri posežu za jeftinijom, samim tim i manje kvalitetnom hranom.

To potvrđuje i zvanična statistika koja kaže da iz godine u godinu uvozimo sve veće količine jeftinog mesa, te prerađevina koje po kilogramu u prosjeku koštaju pet KM. S druge strane, u BiH svake godine, u salame, kobasice i viršle, budu prerađene desetine tona uvoznog mesa za preradu i klaoničkih proizvoda čiji kilogram u prosjeku plaćamo tek nešto više od dvije KM.

U udruženjima potrošača upozoravaju da građani BiH sve češće posežu za ovakvom hranom, jer za onu skuplju jednostvano nemaju para.

– Nekvalitetna hrana ozbiljno ugrožava zdravlje ljudi koji, međutim, nemaju puno izbora. Prehrambene namirnice sve češće poskupljuju, a mnogi građani ionako jedva sastavljaju kraj s krajem. Uskoro ćemo u nabavku češće ići u apoteke, nego u trgovine jer. Uz lošu ishranu i stres, malo ko može da ostane zdrav, pa su nam i bolnice sve punije pacijenata – ističe izvršna direktorka prijedorskog Udruženja za zaštitu potrošača „Don“ Murisa Marić.

Podsjetimo, i Svjetska zdravstvena organizacija je mesne prerađevine označila kao kancerogene za ljude. U BiH je dodatni problem činjenica da se, kako nam standard slabi, u sve većoj mjeri hranimo nekvalitetnim prerađevinama, što uveliko povećava rizik od karcinoma.

SrpskaInfo

Slične objave

Zanimljiv susret u rezidenciji ruskog ambasadora

M.

“Jutka” podnosi ostavku?

M.

Zaharova: Događaji u Varšavi sprovedeni po planu NATO

M.

Ostavite komentar