Region Vijesti

“Beograd i Priština u rješavanju kosovskog problema da se posluže primjerom Sjeverne Makedonije”

Metju Palmer izjavio je da bi Beograd i Priština u rešavanju kosovskog problema mogli da se posluže primerom Severne Makedonije.

“Cilj SAD, EU i zemalja regiona je isti – napredak, dok s druge strane ruskom uticaju više odgovara da u ovim zemljama vlada korupcija i nesređeno stanje. Na primeru Severne Makedonije najbolje je vidljivo kako se odupreti negativnom uticaju, preuzeti odgovornost i okončati stagnaciju, što je i recept koji mogu primeniti i Srbija i Kosovo”, kazao je zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara u intervjuu za Radio slobodna Evropa (RSE).

Na pitanje da li postoji jedinstvena politika SAD i EU kada je u pitanju region Zapadnog Balkana, Palmer je odgovorio da se tu apsolutno ništa nije promenilo.

“Kao i prethodnih četvrt veka, naš je cilj kada je u pitanju zapadni Balkan…da pomognemo ovom regionu da se pomeri dalje ka zapadnim integracijama i EU, da zajednički pomognemo državama zapadnog Balkana da uspešno sprovedu ključni set reformi i promena koje će im pomoći na putu ka evroatlantskim integracijama…”, istakao je Palmer.

Palmer, međutim, smatra da bi Rusija “možda više volela da vidi region koji je podijeljen, frakcionisan, u kojem vladaju tenzije”.

“Na svu sreću, vizija koju dele SAD i Evropska unija je ista kao i vizija samih zemalja zapadnog Balkana, koje žele uspeh i put napred. Ali, Rusi će, naravno, nastaviti sa svojim delovanjem kao i do sada, i sa svojim negativnim uticajem, što smo imali priliku da vidimo kada je reč o Prespanskom sporazumu”, tvrdi on.

Slične objave

Institucije da istraže korupciju

M.

EBRD će najviše uložiti u BiH

M.

Grabar Kitarović: Duboko žalim zbog zabrane mise u Blajburgu

V.R.

Ostavite komentar