Auto-moto Ostalo

Da li ćemo dobiti FIAT baziran na Peugeotu 208?

Fiat Chrysler Automobili (FCA) tek razvija svoju električnu bazu automobila, a kako bi lakše ispratio nove ekološke norme, vrlo je moguća tesna saradnja sa nekim drugim proizvođačem.

Izvršni direktor FCA Majk Menli je u petak otkrio da je zainteresovan za upotrebu platforme za električna vozila francuske PSA grupacije, koja kontroliše Peugeot, Citrone, DS i Opel brendove.

Tako bismo mogli dobiti Fiatov mali električni model baziran na Peugeotu e-208.

Ukoliko bi FIAT preuzeo Peugeotovu EV arhitekturu, to bi vratilo FCA u centar spekulacija o partnerstvu ili čak potpunom spajanju sa drugim proizvođačem kako bi se italijansko-američki konglometar oslobodio oslanjanja na prodaju SUV i kamioneta u SAD.

FCA je u martu u Ženevi predstavio široku gamu hibridnih modela od Jeep Compasa i Renegate, do Fiat Contoventi koncepta koji vuče korene Fiatovog kultnog dizajna malih automobila i najavljuje elktričnu budućnost.

Alfa Romeo i Maserati su odavno najavili hibridne modele za naredne godine, dok će tržište SAD dobiti Chrysler Pacificu i Fiat 500e.

Uprkos svemu navedenom, FIAT će ipak platiti više stotina miliona kompaniji Tesla kako bi smanjio prosečnu emisiju štetnih gasova na nivou cele grupacije u okviru Evropske unije (EU), jer kičmu njegove flote čine Jeep i Ram SUV i kamioneti.

Međutim, i pored svega navedenog FCA će morati da uložu još više od dve milijarde dolara kako bi se uskladio sa brojnim emisionim standardima u svetu u narednih nekoliko godina, što dodatno raspiruje priču o tesnoj saradnji sa PSA ili čak Jaguar Land Roverom.

Nema sumnje da nas čekaju interesantne vesti u vezi sa FCA i Fiatom narednih godina.

B92

Slične objave

Zašto nije preporučljivo voziti na zimskim gumama tokom ljeta

V.R.

Honda počinje da prima rezervacije za svoj prvi električni automobil

D V

“Posljednji Volkswagen sa V8 dizelašem biće zanimljiv kolekcionarima”

D V

Ostavite komentar