Hardware i software Tehnologija

Isporuka PC hard diskova bi mogla doživjeti pad od 50% tokom godine

Predviđanja za potrošačko tržište hard diskova ne izgledaju obećavajuće za 2019. godinu. Nidec, japanski proizvođač motora, predviđa da bi tokom ove godine isporuka hard diskova mogla biti u padu od gotovo 50 procenata.

Nidec proizvodi rotirajuće motore (spindle motor) koji se koriste u hard diskovima, a kompanija tvrdi da se njeni proizvodi mogu naći u 85 procenata proizvoda na tržištu. Ovo bi trebalo da da nivo verodostojnosti prognozama kompanije.

Prema podacima, koje je Nidec prezentovao, prodaja hard diskova je doživela pad od 43 procenta između 2010. i 2018. godine, odnosno sa 650 miliona primeraka na svega 375 miliona. Očekuje se da će trend pada biti nastavljen i tokom 2019. godine, a kompanija je predviđenu isporuku smanjila sa 365 miliona na 309 miliona primeraka. Nidec očekuje još slabiju isporuku tokom 2020. godine i predviđa samo 290 miliona modela.

Nidec ističe da je tržište PC hard diskova u konstantnom padu od 2013. godine, ali će tokom ove godine zabeležiti oštar pad – sa 124 miliona diskova prodatih 2018. godine na svega 64 miliona tokom ove godine.

S druge strane, očekuje se stabilna prodaja eksternih skladišnih uređaja, a čak se i sugeriše mali rast ovog segmenta. Rotirajući diskovi i dalje nude najjeftinije i najgušće skladište koje je dostupno, a iako više nisu relevantni kao primarna skladišna opcija, i dalje su relevantni za NAS, nadzorne sisteme ili kao sekundarno skladište.

Izvor: TechSpot

Slične objave

Activision objavio šest minuta sirovog 4K Call of Duty: Modern Warfare gejmpleja

V.R.

Tim Cook upozorava da trgovinski rat između SAD i Kine pogoduje Samsungu

V.R.

Podcast industrija će 2021. vrijediti milijardu dolara

V.R.

Ostavite komentar