Magazin Zanimljivo

Skupocjeni ‘ludi med’ od kojega se halucinira i bolje vodi ljubav

U malim količinama ovaj med blagotvorno djeluje na zdravlje. Pomaže kod visokog krvnog pritiska i dijabetesa, umiruje, jača imuniteta, a posjeduje i odlična afrodizijačka svojstva

Proizvode ga himalajske pčele, najveće pčele na svijetu koje narastu preko tri centimetra. Stanovnici Nepala koji žive u podnožju planina visokih oko 2500 metara, na kojima pčele sakupljaju nektar iz otrovnih cvjetova rododendrona, obožavaju ovaj med i čak riskiraju živote kako bi ga prikupili visoko iznad tla.

Zovu ga ‘ludi med’, jer izaziva halucinacije, a u većim dozama može biti opasan po život zbog toksina koje sadrži.

Stanovnici lokalnih sela, tzv. ‘lovci na med’, sakupljaju ga dva puta godišnje (u proljeće i jesen) kada se penju po strmim planinama bez ikakve zaštitne odjeće i iz ogromnih košnica vade med. Košnice znaju imati prečnik od metar i po te sadržati oko 60 kilograma meda.

Nakon teškog posla znaju sjesti na zemlju, uzeti komade meda i jesti ga. Vrlo brzo po tijelu im procirkulišu halucinogene materije i široki osmjesi im se pojave na licima. Ali, zna se dogoditi da pretjeraju sa količinom pa se pojavi jaka vrtoglavica zbog koje nisu u stanju stajati na nogama, ponekad padnu u nesvijest.

Med prodaju na lokalnoj tržnici, a dio ostavljaju sebi. Svako jutro pojedu malo meda za jačanje imuniteta, ne više od tri kašike, kažu. Smatraju da, između ostalog, i pospješuje dugovječnost.

U malim dozama ovaj med blagotvorno djeluje na zdravlje. Pomaže kod visokog krvnog pritiska i dijabetesa, umiruje, a posjeduje, kažu, i odlična afrodizijačka svojstva. Nije nimalo jeftin – teglica od 250 grama stoji 199 dolara (oko 400 maraka).

Pogledajte kako izgleda sakupljanje meda u videu:

Izvor: 24sata

Slične objave

Kapitenu Real Madrida, Serhiju Ramosu, kazna od 250.000 evra

V.R.

Barbra Strajsend ponovo na sceni: Kako je diva ispunila želju Arijani Grande

J K

Ljudima nije dobro od pogleda na mišiće Dženifer Lopez

J K

Ostavite komentar