Republika Srpska / BiH Vijesti

Donja Gradina: Dan sjećanja na žrtve ustaškog zločina u Јasenovcu

Na grobnom polju Topole u Spomen-području Donja Gradina položeni su vijenci za više od 700. 000 Srba, 80. 000 Roma i 23. 000 Jevreja koji su mučki ubijeni u jasenovačkom sistemu hrvatskih koncentracionih logora.

Vijence su položili predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik i premijer Republike Srpske Željka Cvijanović i Radovan Višković i predsjednik Vlade Srbije Ana Brnabić, predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović, ministri u vladama Srpske i Srbije, predstavnici lokalnih zajednica iz Republike Srpske, potomci žrtava jasenovačkog sistema logora, predstavnici diplomatskog kora i međunarodnih organizacija.

Vijence su položili i predstavnici nevladinih organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, preživjeli jasenovački logoraši, predstavnici Republike Srpke u institucijama BiH, delegacije iz Izraela, Jevrejske zajednice u Republici Srpskoj, romske zajednice, ambasadori Rusije Petar Ivancov, SAD Erik Nelson, Velike Britanije Metju Fild i šef deleacije EU u BiH Lars Gunar Vigemark.

Nakon polaganja vijenaca biće služen parastos i pomen žrtvama ustaškog genocida na grobnom polju Hrastovi. Očekuje se i dolazak partrijarha Irineja.

Međunarodna komisija za istinu o jasenovačkom sistemu hrvatskih koncentracionih logora zaključila je da su Hrvati u Jasenovcu i Donjoj Gradini ubili više od 700.000 Srba, 80.000 Roma i 23.000 Jevreja.

Sistem logora smrti Nezavisne Države Hrvatske (NDH) obuhvatao je oko 80 logora, a Donja Gradina, kao najveće stratište u sistemu koncentracionih logora Jasenovac.

(Srpskainfo)

Slične objave

Izbori na sjeveru KIM: Za sada mirno, napetosti tinjaju

M.

Obilazio mjesto udesa: Nakon sudara motora i automobila u Banjaluci, autobus upao u kanal

D V

Mejlovi dokazuju Tegeltijine laži

M.

1 Komentar

dragandragan Maj 5, 2019 at 4:04 pm

Nije jedini,ali je Jasenovac jedan od gkavnih razloga zasto nesmijemo ZABORAVITI hrvatske i njemacke zlocine nad Srbima.Iako se vole prepucavati po medijima,i busati u prsa,nisam vidio nikoga od opozicije da jr posjetio Jasenovacku komemoraciju.Takodje ni gos.Dragana Mektica koji zna da soli pamet drugima.Mada se nesto mislim,pa on i nije neki Srbin.

Odgovori

Ostavite komentar