Magazin Zanimljivo

Soliteri su veća opasnost za ptice, nego što se misli

U SAD oko 600 miliona ptica ugine svake godine zbog„sudara“ sa soliterima, napominju istraživači Laboratorije za ornitologiju „Kornel“. Najopasniji gradovi za bezbjednost ptica su Čikago, Hjuston i Dalas.

Ptice mogu postati dezorijentisane i privučene veštačkim svetlom, pa se zaleću u zidove solitera. Problem je još izraženiji tokom migracijskih sezona, kada oko milijardu ptica putuje od Kanade do Latinske Amerike.

„Čikago, Hjuston i Dalas pozicionirani su na putu vazdušnih koridora u Severnoj Americi. Zbog njihovog položaja, a i visine zgrada, pretnja su pticama selicama“, tvrdi autor istraživanja i ornitolog Kyl Horton.

Osim visine zgrada, problem predstavlja i vreme samih migracija. Mnoge ptice lete noću, pa ih privlači sjaj solitera u mraku. Neke ptice svetlost može toliko dezorijentisati da lete uokolo satima, i na kraju iscrpljene sleću u negostoljubivu i opasnu okolinu.


Ptice mogu biti zbunjene zbog biljaka iza prozora. One ih pogrešno vide kao sigurno mesto sletanja, pa se često zaleću u prozore.

Organizacija “Lights Out New York” apeluje na stanovnike visokih zgrada da gase nepotrebna svetla tokom migracijskih sezona ptica u proleće i jesen.

Slične objave

Istraživač okeana Robert Ballard pokušat će pronaći avion Amelie Earhart koja je nestala 1937.

V.R.

17 nevjerovatnih fotografija koje morate vidjeti barem jednom u životu

Igor Mudrinić

Britanci traže cenzuru “Balkanske međe”

M.

Ostavite komentar