Region Vijesti

ROSU palicama i suzavcem na meštane Štrpca, 20 povrijeđenih

Pripadnici ROSU upotrebili su palice i suzavac protiv meštana opštine Štrpce koji su pokušali da zaustave bager za izgradnju mini-hidroelektrane, javlja RTS.

Dvadesetoro ljudi je povređeno, javlja reporter RTS-a. Povređenima je prva pomoć ukazana u Domu zdravlja u Štrpcu.

Nakon dvomesečnog protesta za odbranu reka Šar-planine, kada su meštani uspeli da izdejstvuju sklanjanje bagera, danas je uz pratnju specijalnih jedinica ponovo počeo da kopa, navodi Javni servis.

Održava se miran protest u mestu zvanom Obereke, gde je prisutna i lokalna policija i pripadnici ROSU.

Bager je juče ponovo krenuo ka mestu za izgradnju mini-hidroelektrane, ali su meštani uspeli da ga vrate bez incidenata.

Žitelji Sirinićke župe okupili su se ispred opštine Štrpce i zahtevaju da im se obrate nadležni, koji su obećali da radovi na gradnji mini hidrocentrale neće biti nastavljeni, prenela je televizija Most.

Kako javlja ta televizija, radovi na mini-hidroelektrani su prekinuti, a za ponedeljak ujutru je zakazan sastanak predstavnika kosovske policije, lokalne samouprave, investitora i meštana.


Kancelarija za KiM osudila upotrebu sile u Štrpcu

Kancelarija za Kosovo i Metohiju najoštrije je osudila upotrebu gole i brutalne sile policije nad demonstrantima u opštini Štrpce, koji protestuju protiv izgradnje mini-hidrocentrale.

“Podećamo Kfor i međunarodne misije da je srpski narod u opštini Štrpce posebno ranjiv zbog činjenice da se veoma dugo nalazi u izolaciji, i da svaka demonstracija sile nad ljudima koji žive u tako teškim uslovima, ne samo da nije humana, već i izaziva opravdani revolt čitavog srpskog naroda na Kosovu i Metohiji”, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Iz Kancelarije pozivaju predstavnike međunarodne zajednice na Kosovu i Metohiji da Srbima garantuju demokratsko pravo na javno i miroljubivo izražavanje nezadovoljstva i da spreče nasilne akcije policije i njenu zloupotrebu u stvaranju atmosfere vanrednog stanja u sredinama koje većinski naseljavaju Srbi.

“Na učesnike protesta u Štrpcu apelujemo da svoje opravdano nezadovoljstvo iskazuju na miran i dostojanstven način i da ne daju povode Prištini da dodatno oteža položaj Srba u tom delu Kosova i Metohije, jer jasno je da najekstremnije prištinske političke strukture željno čekaju svaku priliku i izgovor da demonstriraju silu prema našem narodu u Pokrajini”, navodi se u saopštenju.

RTS

Slične objave

Jak zemljotres u blizini Atine: Panika među stanovnicima, ne rade telefoni

D V

“Znao sam da je Hag kao razjareni bik”

M.

Narandžasti meteoalarm zbog mogućih udara vjetra, stiže i zahlađenje

M.

Ostavite komentar