Svijet Vijesti

Otkaz službeniku ambasade u Londonu zbog Asanža

Vlada Ekvadora otpustila je jednog zvaničnika iz ambasade u Londonu koji je optužen da je održavao bliske veze sa osnivačem Vikiliksa Džulijanom Asanžom.

Ministar spoljnih poslova Ekvadora Hose Valensia je na radiju “Demokratija” rekao da je u pitanju državni službenik koji je “radio u veoma bliskom odnosu” sa Asanžom. On nije naveo više informacija o slučaju, preneo je AP.

Kako se navodi, do otpusta službenika je došlo nakon porasta tenzija između Ekvadora i Asanža.

AP je preneo da je Ekvador nedavno optužio Vikiliks da je pomogao u objavljivanju ličnih dokumenata predsednika te države Lenina Morena.

Moreno je ranije rekao da Asanž nema pravo da “hakuje privatne naloge ili telefone” i da ne može da se meša u politiku drugih zemalja, naročito onih koje imaju “prijateljske odnose” sa Ekvadorom, javlja Rojters pozivajući se na intervjuu koji je Moreno dao lokalnim medijima.

Asanž je dobio azil u ambasadi Ekvadora u Londonu 2012. godine, a zatražio ga je kako bi izbegao da bude izručen Švedskoj, čije su vlasti želele da ga ispitaju u okviru istrage o seksualnom napadu.

Od istrage se kasnije odustalo, ali Asanž stahuje da bi mogao da bude izručen SAD, gde je Vikiliks predmet istrage saveznih tužilaca.

Slične objave

“Huavej” na američkoj “crnoj listi”

M.

Pokušali silovati djevojku, odbranila se suzavcem

M.

Veliki požar u Parizu: Troje poginulih i 30 povređenih

M.

Ostavite komentar