Svijet Vijesti

Otkaz službeniku ambasade u Londonu zbog Asanža

Vlada Ekvadora otpustila je jednog zvaničnika iz ambasade u Londonu koji je optužen da je održavao bliske veze sa osnivačem Vikiliksa Džulijanom Asanžom.

Ministar spoljnih poslova Ekvadora Hose Valensia je na radiju “Demokratija” rekao da je u pitanju državni službenik koji je “radio u veoma bliskom odnosu” sa Asanžom. On nije naveo više informacija o slučaju, preneo je AP.

Kako se navodi, do otpusta službenika je došlo nakon porasta tenzija između Ekvadora i Asanža.

AP je preneo da je Ekvador nedavno optužio Vikiliks da je pomogao u objavljivanju ličnih dokumenata predsednika te države Lenina Morena.

Moreno je ranije rekao da Asanž nema pravo da “hakuje privatne naloge ili telefone” i da ne može da se meša u politiku drugih zemalja, naročito onih koje imaju “prijateljske odnose” sa Ekvadorom, javlja Rojters pozivajući se na intervjuu koji je Moreno dao lokalnim medijima.

Asanž je dobio azil u ambasadi Ekvadora u Londonu 2012. godine, a zatražio ga je kako bi izbegao da bude izručen Švedskoj, čije su vlasti želele da ga ispitaju u okviru istrage o seksualnom napadu.

Od istrage se kasnije odustalo, ali Asanž stahuje da bi mogao da bude izručen SAD, gde je Vikiliks predmet istrage saveznih tužilaca.

Slične objave

Dobro smo prošli: Oluja “potopila” Dalmaciju, u Veneciji oduvan kruzer

M.

Diploma direktora uredno stečena, udar na OBA-u iz RS

D V

U mjestu Tešića Bare pronađeno tijelo starijeg muškarca

M.

Ostavite komentar