Svijet Vijesti

Sobotka: EU mora da pokaže da preduzeti napori nisu bez veze

Predsednik austrijskog parlamenta Volfgang Sobotka založio se u razgovoru s predsednicom drugog doma holandskog parlamenta za integraciju Zapadnog Balkana u EU.

Sobotka je na radnom doručku, uoči današnje konferencije predsednika parlamenata EU, istakao da je to pitanje koje se tiče stabilnosti, ali i verodostojnosti EU u regionu. On je holandskoj koleginici Kadijom Arib, čija zemlja ima uzdržan pristup širenju EU na Zapadni Balkan, ukazao na rastući uticaj drugih država na ovaj region.

Pristupna perspektiva predstavlja ključni motor za sprovođenje unutrašnjih reformi u zemljama Zapadnog Balkana, naglasio je Sobotka, posebno ističući istorijski sporazum Severne Makedonije i Grčke.

„Sada je na EU da pokrene pristupne pregovore sa Severnom Makedonijom. EU mora pokazati da preduzeti napori nisu bili bez veze, već da se isplate demokratsko-političke reforme“, ukazao je on.

Sobotka je pohvalio i reformske mere u Albaniji, te ocenio da bi sada otvaranje pristupnih pregovora bio logičan korak na dugom putu ka članstvu.

Slične objave

Građani sumnjaju u vladine mjere

D V

Oko 10.000 ljudi u šetnji na “paradi ponosa” u Sarajevu

M.

OLUJA U GRADIŠKI Jak vjetar, kiša i grad dan pretvorili u noć

M.

Ostavite komentar