Republika Srpska / BiH Vijesti

BiH bez članova u Parlamentu Evrope

BiH istekao je zakonski rok da podnese imena svoje delegacije Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe (PACE).

To faktički znači da BiH u Skupštini nema svojih članova za cijelu 2019.

Na ovu mogućnost ranije su upozorili Tiny Kox (Holandija, UEL) i Serhiy Sobolev (Ukrajina, EPP / CD), suizvjestitelji za praćenje Bosne i Hercegovine od strane PACE-a, koji su predsjednicima oba doma Parlamentarne skupštine BiH izrazili zabrinutost zbog velike mogućnosti da propusti zakonski rok do ponoći 6. aprila.

Prema pravilima PACE-a, parlament ima šest mjeseci od datuma izbora da dostavi imena nove delegacije. Bosna i Hercegovina, kao jedna od 47 država članica Vijeća Evrope, ima pravo poslati delegaciju od deset članova u Skupštinu, ali su ona ostala prazna od januara 2019. godine.

Suizvjestitelji su napisali da su “veoma svjesni političkog konteksta u Bosni i Hercegovini” i činjenice da bi pregovori o formiranju Savjeta ministara na državnom nivou mogli uticati na imenovanje delegacije bh. parlamenta.

Međutim, dodali su, “izostanak delegacije bh. parlamenta u Skupštini vrlo je loš signal o sposobnosti vaše zemlje da ispoštuje svoje obveze u području demokratije, vladavine prava i ljudskih prava”.

Oni su zaključili kako je “dijalog jedna od temeljnih vrijednosti Skupštine, ali ne može ga sama voditi.”

(Vijesti.ba)

Slične objave

Uhapšen muškarac koji je snimao smrt Banjalučanina

M.

Danas sunčano i toplo vrijeme

M.

Tuča: Migrant uboden nožem

D V

Ostavite komentar