Svijet Vijesti

“Makedonija uskoro, uz pomoć SAD, 30. članica NATO”

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg poručio da će Republika Severna Makedonija uz podršku SAD i zemalja saveznica uskoro će postati 30. član alijanse.

“Republika Makedonija je ove godine potpisala Protokol o članstvu i vaša podrška će uskoro postati 30. članica. NATO vrata ostaju otvorena. Ono što je počelo 1949. sa 12 članova je bila moćna sila za mir, savez u kome se drugi žele pridružiti. To pokazuje istorijski uspeh NATO-a”, rekao je Stoltenbeg u obraćanju američkom Kongresu.

Međutim, kako je navedeno, uspeh iz prošlosti nije garancija za uspeh u budućnosti, dok se NATO suočava sa mnogim izazovima.

“Moramo biti iskreni, na obe strane Atlantika, postavljaju se pitanja o snazi našeg partnerstva. Postoje razlike, mi smo saveznici mnogih različitih nacija, sa različitim geografijama, istorijom i političkim strankama, republikancima i demokratima, konzervativcima i radnicima, nezavisnim, zelenim i mnogim drugim”, rekao je Stoltenberg, preneli su makedonski mediji.

Ovo je demokratija, kazao je i istakao da otvorena diskusija i različita pitanja nisu znak slabosti, već obrnuto, znak moći.

“Za njega ne bismo trebali biti iznenađeni kada vidimo razlike između naših zemalja. Postoje neslaganja o pitanjima kao što su trgovina, energija, klimatske promene i iranski nuklearni sporazum. To su ozbiljni problemi i nesuglasice “, rekao je Stoltenberg.

Ali, kao što je napomenuto, snaga NATO-a je da su se, pored razlika, saveznici uvek pridružili osnovnom zadatku – međusobnoj zaštiti, zaštiti jedni druge i zaštiti svoje građane, rekao je Stoltenberg.

Slične objave

UN u finansijskoj krizi: Nema novca, nema zapošljavanja, štednja na struji i grejanju

M.

Mnogi radnici čekaju preglede

D V

“Put je i dalje pun kamenja”

M.

Ostavite komentar