Region Vijesti

Komšijske cijene za roming

Regionalni sporazum o romingu, koji će od 1. jula omogućiti znatno niže cene rominga u zemljama Zapadnog Balkana, potpisan je na drugom Digitalnom samitu Zapadnog Balkana u Beogradu pod pokroviteljstvom EU.

Sporazum su potpisali predstavnici zapadnobalkanske šestorke, a ispred Srbije ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Cene rominga će u prvoj fazi od 1. jula, biti smanjene za 27 odsto, a od 1. jula 2021. godine se očekuje potpuno ukidanje rominga za Zapadni Balkan.

Prema sporazumu, cene za minut razgovora ne mogu biti veće od 22,4 dinara, cene poruke od sedam dinara, dok će maksimalna cena za prenos podataka biti 21,4 dinara, sve bez PDV-a.

Cena rominga sa Albanijom biće umanjena za čak 85 odsto, budući da Albanija do sada nije bila deo sporazuma koji su 2014. godine potpisale Srbija, Crna Gora, Severna Makedonija i BiH.

Premijerka Ana Brnabić obratila sa na početku Digitalnog samita i poručila da region, uprkos svim nerazumevanjima, različitim priortitetima i shvatanjima, nastavlja da se povezuje i sarađuje.

Digitalni samit Zapadnog Balkana, u organizaciji Vlade Srbije, traje dva dana.

Slične objave

Petnaest najbogatijih porodica SAD “teško” čak 618 milijardi dolara

M.

Ruski “suhoj” proletio iznad španskog nosača aviona

M.

Pucnjava ispred splava na sajmu

M.

Ostavite komentar