Republika Srpska / BiH Vijesti

Danas izvještaj o ekonomiji BiH

Svjetska banka danas će predstaviti ekonomski izvještaj za zapadni Balkan posvećen nedavnim ekonomskim kretanjima u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Kosovu, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji.

U prošlogodišnjem izvještaju iz Svjetske banke naveli su kako očekuju da će se nastaviti proces implementacije Reformske agende, jer postoji potencijal za ekonomski rast, ali samo i isključivo ako se nastavi s reformskim procesima.

Kako je prošle godine navedeno uz procijenjeni ekonomski rast od tri odsto u 2017. BiH je zadržala stabilan rast u posljednje tri godine. Svjetska banka očekivala je da će se taj trend nastaviti i u 2018. i ubrzati u srednjoročnom periodu, kako strukturalne reforme počnu davati rezultate i povećaju se investicije u infrastrukturu.

Svjetska banka je u nedavnoj prezentaciji posvećenoj stanju bh.ekonomije i javne uprave navela kako najveći broj građana BiH smatra kako je “veza” najznačajniji kriterij za zaposlenje, a nakon toga “veze i vještine”. Ističu i da zapošljavanje u javnom sektoru ugrožava privatni sektor i preduzetništvo.

“Privatne firme teško konkurišu platama u javnom sektoru. Prosječna razlika plata u javnom i privatnom sektoru je najveća u regiji”, navodi se u prezentaciji Svjetske banke, a koja se u ovom kontekstu poziva na Anketu radne snage u BiH u 2017. godini.

Prema ranije poznatim podacima, a kojim raspolaže Svjetska banka, Bosna i Hercegovina je zemlja s najvišim stepenom emigracije od 1990. do 2017. godine, te se nalazi dosta ispred Albanije, Makedonije, Crne Gore i Srbije. Procjene Svjetske banke govore kako će našoj zemlji trebati čak 50 godina da približi nivo dohotka nivoima zemalja iz napredne Evrope.

Klix

Slične objave

BiH: Tokom maja moguće poplave

M.

Priština usvojila sramnu rezoluciju

D V

Podrška BiH na putu ka NATO

D V

Ostavite komentar