Region Vijesti

Udruženje “Jasenovac” pisalo UN: Ustaštvo se vraća u Hrvatsku

Udruženje logoraša “Jasenovac” Beograd uputilo izvestiocu za ljudska prava generalnog sekretara UN pismo u kom upozorava na rehabilitaciju ustaštva u Hrvatskoj.

Kako piše “Politika”, među najmanje 50 slučajeva kojima udruženje argumentuje svoje tvrdnje, našlo se ovogodišnje izbacivanje “Dnevnika Ane Frank” iz obavezne lektire u hrvatskim školama.

Udruženje, pored ostalog, podseća i na slučaj iz juna 2013. godine, kada se na naslovnoj strani časopisa “Vojna povijest”, koji hrvatsko Ministarstvo obrazovanja preporučuje za časove istorije u osnovnoj i srednjoj školi, našao Jure Francetić, komandant Crne legije iz Drugog svetskog rata.

“Ovo je, međutim, spisak nasumično izdvojenih slučajeva, a bilo ih je verovatno deset puta toliko”, kaže za “Politiku” počasni predsednik ovog udruženja Milinko Čekić.

Udruženje poziva Bašele da se suprotstavi “stalno narastajućoj organizovanoj, javnoj i nesmetanoj demonstraciji neonacizma u Evropi, ali posebno neustaštva u Hrvatskoj”.

Kako objašnjava Čekić, akcenat je stavljen na slučajeve koji najviše utiču na decu i omladinu.

“Mi, nad čijim porodicama je počinjen zločin genocida od strane NDH u Drugom svetskom ratu, ukazujemo posebno na opasnost od pojave reafirmacije nacizma i fašizma u Republici Hrvatskoj”, poručili su članovi Udruženja logoraša “Jasenovac”.

Slične objave

Troje ekstremista deportovano u BiH

D V

Potraga u BL: Ispred restorana zapaljen pasat

M.

Danas pretežno sunčano

M.

Ostavite komentar