Region Vijesti

Veliki požari zahvatili Sjevernu Makedoniju, vatra prijeti kućama i crkvama

U istočnim delovima Severne Makedonije evakuiše se stanovništvo zbog velikih požara, u kavadarskom selu Fariš požar je zahvatio vinograde.

Vatrena stihija preti i kućama i crkvama, prenosi makedonski portal Plusinfo.

Zbog pojave velikih šumskih požara, Vlada Republike Severne Makedonije uvela je 24-časovnu zabranu kretanja u šumama i šumskim područjima.

Vatrogasci iz Teritorijalne protivpožarne jedinice u Kavadarcima ulažu maksimalne napore kako bi ugasili požar.

Vatrena stihija u selu Rosoman već je zahvatila crkva i groblje, a približavam se i prvim kućama u selu. U selu Sasa, na istoku Severne Makedonije, evakuišu se seljaci koji žive u blizini naselja Trakanica i Adziite. Angažovan je veliki broj ljudskih i tehničkih resursa kako bi se zaštitilo stanovništvo. Sve je izvesnija opcija da će biti neophodno avionsko gašenje požara.

Takođe je Prespansi region, kao i turistička naselja Oteševo i Sirhan, zahvaćen velikim požarom, kao i deo makedonskog nacionalnog parka Galičica.

Požar je zahvatio oko 300 hektara šume, vočnjake i trske oko jezerske obale. “Cela Prespa je u vatri. Gorelo je kod Oteševa i Sirhana, prvo trska oko jezera, a potom je vetar proširio požar na šumu. Nastavlja se ka nacionalnom parku Galičica.

Nemamo struju, a zapalio se i dalekovod”, kaže jedan od vlasnika vile u Sirhanu. Gradonačelnik Resena Živko Gošarevski kaže da je sada situacija stabilnija.

Slične objave

Tači: Dijalog jedini način da se ide naprijed

M.

Spasioci u BiH upisali još jednu neobičnu intervenciju

M.

Novi detalji u slučaju smrti Šabana Šaulića

D V

Ostavite komentar