Republika Srpska / BiH Vijesti

Korupcija može ugroziti istrage

Izvještaj takođe kaže da korupcija, koja je u zemlji duboko ukorijenjena, može ugroziti efikasne istrage i krivična gonjenja. Takođe se kaže da ni vlasti nemaju volje da doprinesu u borbi protiv trgovine narkotika.

Američki State Department objavio je u petak godišnji izvještaj o međunardnoj trgovini drogama, pranju novca i finansijskom kriminalu, a za BiH izvještaj ne donosi velike promjene, osim napretka na polju borbe protiv pranja novca.

I dalje je BiH tranzitna zemlja u međunardnoj trgovini narkoticima i ruti koja se proteže od jugozapadne Azije pa do zapadne Evrope. Jadranska obala je takođe glavni ulaz za južnoamerički kokain namijenjen Evropi.

Međunarodne kriminalne grupe dominiraju trgovinom drogom na Balkanu i uglavnom su orijentisane na marihuanu, heroin i kokain.

„Bosanske kriminalne grupe često djeluju izvan Balkana, iako vođe takvih grupa organizacija borave u zemlji”, kaže se u izvještaju koji prenosi Glas Amerike.

Institucije za sprovođenje zakona i dalje su ograničene kada je riječ o sprječavanju trgovine drogom. Dodatno situaciju otežava njihova fragmentirana struktura rivalstvo, a što ometa saradnju i zajedničke istrage.

Izvještaj takođe kaže da korupcija, koja je u zemlji duboko ukorijenjena, može ugroziti efikasne istrage i krivična gonjenja. Takođe se kaže da ni vlasti nemaju volje da doprinesu u borbi protiv trgovine narkotika.

Izvještaj podsjeća na postojanje više policijskih agencija od državnog do kantonalnog nivoa vlasti, ali se kaže da je njihova sposobnost da rade složene istrage i dalje ograničena.

BiH sarađuje sa Sjedinjenim Državama na poboljšanju istražnih kapaciteta kako bi se suzbila trgovina drogama, kao i da se saradnja odvija i sa drugim partnerima, navodi se u izvještaju.

(Vijesti)

Slične objave

Vasiljevića tukli šipkom i nogama, Tužilaštvo zatražilo pritvor za sedmorku

M.

Davor Dragičević objavio snimak vožnje Banja Lukom: “Svi ćete doći na red”

M.

Kineskinji pet godina zatvora

D V

1 Komentar

Васкрсија, Бања Лука, Република Српска Mart 30, 2019 at 12:44 pm

Корупција у БиХ!!!???
О чему Ви пишете???
Ма нема тог овдје…………………
Хахаха….

Odgovori

Ostavite komentar