Republika Srpska / BiH Vijesti

Građani Novog Grada protiv odlagališta nuklearnog otpada

Nekoliko stotina srednjoškolaca na protestu u Novom Gradu rekli su “NE” odlaganju radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori, u susjednoj Hrvatskoj.

Učenici su nosili transparente sa natpisima “Pustite nas da živimo”, “Nova pravila EU: Smeće isključivo bacajte pred komšijska vrata”, “Zašto da trujete sebe kad možete nas” i druge.

Sporna lokacija odlagališta, Trgovska Gora, može da se vidi iz Novog Grada, jer je udaljena samo 850 metara vazdušne linije.

Zbog toga su stanovnici Novog Grada protiv odluke hrvatskih vlasti o prenamjeni kasarne Čerkezovac u odlagalište radioaktivnog otpada.

Odbornici Skupštine opštine Novi Grad su još prije četiri godine jednoglasno podržali rezoluciju o protivljenju aktivnostima izgradnje odlagališta otpada niske i srednje radioaktivnosti, na samoj obali Une.

Ovaj protest ipak ne može da riješi probleme mještana Novog Grada, jer su do sada su izostali konkretni potezi vlasti iz Sarajeva i Banjaluke prema Zagrebu.

Srebrenka Golić, ministar ekologije u Vladi RS, nedavno je priznala da susjedna Hrvatska nije obavijestila BiH o planu odlaganja otpada.

Ona je zaprijetila da će, ako Hrvatska ne bude poštovala Evropske norme u pogledu uticaja na životnu sredinu, zatražiti arbitražu na osnovu ESPO konvencije, a potom i zaštitu od Međunarodnog suda.

– Hrvatska uporno govori da je tu samo riječ o skladištenju radioaktivnog otpada. Tu neće biti samo skladištenje, tu će biti odlagalište, rekla je Golić.

U međuvremenu, bivši ministar zdravlja RS Slobodan Stanić optužio je nadležne za nebrigu jer sistem ranog uzbunjivanja i detektovanja radioaktivnih čestica ne funkcioniše u potpunosti.

Naime, gama stanica u Novom Gradu, kao ni one u Banjaluci, Bijeljini, Višegradu i Gacku, ne rade jer nisu redovno servisirane.

– Mi sad kritikujemo Hrvatsku što je to tu postavila, a mi ne mjerimo. Znači sutra da njima sa nekog viljuškara ispadnu bačve i prospu se, mi nećemo znati da se to desilo, a u slučaju da ovaj sistem radi, mi bismo istog trenutka to znali, rekao je nedavno Stanić.

(Istinito)

Slične objave

“DŽENAN JE UBIJEN” Porodica Memić poziva na proteste 29. juna u Sarajevu, spomenuli i Davora

M.

Tramp prijeti Iranu uništenjem: Samo napadnite bilo šta američko

M.

U BiH svaki sedmi testirani muškarac NIJE OTAC DJETETA

M.

1 Komentar

Васкрсија, Бања Лука, Република Српска Mart 30, 2019 at 4:27 pm

Најјачи ми је транспарент: зашто да трујете себе кад можете нас!!!
Браво за аутора! Прејако…

Odgovori

Ostavite komentar