Svijet Vijesti

“Dajte Izraelu Južnu i Severnu Karolinu, zašto ne?”

Ambasador Sirije u UN Bašar Džafari predložio je Americi da Izraelu pokloni deo svoje teritorije – Južnu i Severnu Karolinu.

Kako je rekao Džafari, umesto što SAD krše međunarodno pravo i prodaju tuđe teritorije zbog izraelskog lobija, kao što je slučaj sa Golanskom visoravni, može da da dve svoje teritorije toj zemlji.

“Možete da im date Severnu i Južnu Karolinu, na primer. Zašto ne? Južna Karolina je odličan komad zemlje… Dajte Izraelu par država ako ova administracija zaista želi podršku te zemlje”, rekao je on.

Inače, Trampova odluka da prizna izraelski suverenitet nad Golanskom visoravni došla je pred izbore u Izraelu koji će se održati 6. aprila. Mnogi tu odluku tumače kao veliku predizbornu podršku Benjaminu Netanijahuu, koji se suočava sa nekoliko optužbi.

“Nemojte da budete u zabludi misleći da će jednog dana ova zemlja da bude vaša zbog licemerja ili zato što ste pijuni u izbornoj utakmici gde jedni drugima pružate podršku, tako da Izraelci uspeju u svojim izborima i da Amerikanci mogu da dobiju podršku izraelskih lobističkih grupa u SAD”, dodao je Džafari.

Izrael je preuzeo Golansku visoravan tokom šestodenvnog rata 1967. godine, a formalno aneksirao 1981.

Džafari naglašava da će se teritorija vremenom “vratiti” Siriji.

Slične objave

Prvi predsjednik Sjeverne Makedonije stupio na dužnost

M.

Vučić: Vreme da biramo između slatkih laži i gorke istine

M.

Medicinske sestre i tehničare u RS mogu zadržati samo duplo veće plate

M.

Ostavite komentar