Hrana i zdravlje

Greške koje pravite tokom doručka: Šta nam najviše škodi

Bez obzira kakav stav imate prema prvom jutarnjem obroku, on može poboljšati vaše zdravlje. Problem nastaje kada biramo kalorijske “bombe”, odnosno namirnice pune šećera i masti koje imaju suprotan učinak od željenog.

IZBJEGAVATE PROTEINE

Brojna istraživanja su pokazala da je doručak baziran na proteinima veoma važan i da uravnotežuje količine šećera u krvi i smanjuje nagle napade gladi. Pokušajte da dan započnete s dva tvrdo kuvana jaja i jabukom ili jogurtom u koji ste dodali čia sjemenke.

PRETJERUJETE SA SOKOM

Voćni sok može da bude odličan izvor vitamina i minerala, ali nije alternativa konzumaciji voća, a pritom sadrži i mnogo više kalorija. Na primjer, jedna prosječna pomorandža ima oko šezdeset kalorija dok čaša soka istog voća gotovo dvostruko više. Pritom valja znati i da u soku nedostaje prehrambenih vlakana, kojih ima u izobilju u prirodnoj voćki. Nova studija objavljena u časopisu Appetite pokazala je i da osobe koje piju mnogo soka imaju veći krvni pritisak od onih koji to čine tek povremeno.

JEDETE POGREŠNE MASTI

Poznato je da tijelu treba masti da bi moglo normalno da funkcioniše. Ali to ne znači, da treba s njima pretjerivati, a posebno ako je riječ o zasićenim masnim kiselinama poput maslaca ili slanine. Poznata njujorška nutricionistkinja Boni Tub-Diks predlaže pravilnu distribuciju masnoća, pa za doručak preporučuje kombinaciju zdravih masti poput grčkog jogurta s malo nasjeckanih oraha.

DODAJETE VJEŠTAČKE ZASLAĐIVAČE

Ako nešto nema kalorija, ne znači i da nema negativnih posljedica na naše tijelo. Studija iz časopisa Nature je pokazala da vještački zaslađivači mogu narušiti ravnotežu bakterija u želucu koje rezultiraju pojačanom potrebnom za fruktozom kako bi se osjećali zadovoljnima. Nutricionista Bruk Alpert sugeriše ispijanje kafe bez ikakvih zaslađivača, ali s dodatkom začina poput cimeta koji će podstaći rad metabolizma.

PREDUGO ČEKATE NA DORUČAK

Ako prvi obrok u danu jedemo tek nakon nekoliko sati od buđenja, odnosno tek kad vas podsjeti zavijanje želuca, veće su šanse da ćemo “pretjerati” s konzumacijom hrane, i završiti s nekom kaloričnom “bombicom” u ruci. Iako ne postoji službeni raspored kada bi trebalo pojesti prvi obrok u danu, valja pripaziti da nam tijelo nije izgladnjeno.

NE PAZITE NA VELIČINU NAMIRNICA

Vjerovali ili ne, veličina namirnice utiče i na količinu hrane koju unosimo u organizam. Studija sa Univerziteta Penn State je pokazala da osobe pojedu i do osamdeset kalorija više po obroku kada konzumiraju kukuruzne pahuljice manjeg oblika. Glavni razlog za to je što mjere željenu količinu “odokativnom” metodom. Umjesto toga, koristite se kuhinjskom vagom i pojedite upravo onoliko hrane koliko treba vašem organizmu.

JEDETE PREOBILNE OBLIKE

Preskakanje doručka nepovoljno utiče na organizam kao i preveliki obroci. Velike količine hrane opteretiće tijelo, usporiti metabolizam i uspavati vas. Umjesto toga treba birati obroke sastavljene od uravnoteženog odnosa proteina i ugljenih hidrata koji nam daju dovoljno energije za početak radnog dana.

Foto: Shutterstock

Slične objave

Zašto trljanje očiju nije nimalo bezazlena stvar?

J K

Jesenja depresija i anksioznost uzimaju maha, evo kako da se izborite sa njima

V.R.

Noćni rad: Plava svjetlost izaziva depresiju

V.R.

Ostavite komentar