Svijet Vijesti

Grčka i dalje ključno čvorište za migrante na “Balkanskoj ruti”

Grčka ostaje ključno čvorište za “sekundardno kretanje” migranata duž takozvane Balkanske rute ka centralnoj i severnoj Evropi, navodi se u izveštaju Evropola.

U godišnjem izveštaju Evropola o krijumčarenju migranata navodi se da je Grčka i dalje “ključno čvorište”, iako je protok ilegalnih migranata u Evropsku uniju (EU) smanjen prošle godine, prenosi grčki list Katimerini.

Prema izveštaju, ilegalna kretanja migranata predstavljaju “veliki izazov za agencije i institucije koje sprovode zakone EU”.

Imajući u vidu da krijumčari migranata i dalje favorizuju drumske puteve, migranti su često skriveni u vozilima, piše u izveštaju i dodaje da je to “nepromišljeno i opasno ponašanje” trgovaca ljudima, te njihova izbegavanja da budu otkriveni ponekad dovode do tragedije.

Kao podsećanje navodi se tragedija koja se dogodila u oktobru prošle godine kada je 11 migranata izgubilo svoje živote na grčkom auto-putu Ignatija.

Evropol u svom izveštaju takođe je podvukao „konstantno rastući trend“ migranata koji pokušavaju da putuju iz Grčke u druge evropske zemlje avionom i „na taj način da zaobilaze opasno putovanje duž balkanske rute“.

Slične objave

Pacoliju Rus “trn u oku”

M.

Skupština SDS bira novog lidera stranke

M.

Makron, u stvari, ima plan?

D V

Ostavite komentar