Svijet Vijesti

Erdogan ne odustaje, Aja Sofiju prevara u džamiju?

Predsednik Republike Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da nije nemoguće da istanbulska Aja Sofija više ne bude muzej i postane džamija.

Turska agencija Anadolija na sajtu navodi da je Erdogan to poručio tokom sinoćnjeg gostovanja u specijalnom predizbornom programu turskih televizija “TRGT Haber” i “Bejaz”, gde je govorio o predizbornim temama, aktuelnoj situaciji u Turskoj, ali i o dešavanjima u ostatku sveta.

Upitan da li će turski državljani moći besplatno da posećuju Aja Sofiju, Erdogan je kazao da to uopšte nije loš predlog.

“Nije nemoguće, vrlo je to moguće. Čak možemo i da promenimo da to više ne bude muzej, već da bude džamija. Turisti dolaze i besplatno posećuju Sultan Ahmetovu džamiju, Sulejmaniju, Fatihovu džamiju, tako bi mogli da posećuju i Aja Sofiju. Izgubila bi status muzeja koji je je svakako naknadno dodeljen”, poručio je Erdogan.

Vizantijska crkva Svete Sofije je sagrađena 537. godine, a u džamiju je pretvorena 1453. godine, za vreme Otomanskog carstva. Potom je 1935. pretvorena u muzej. Aja Sofija se nalazi na spisku svetske kulturne baštine Uneska.

Erdogan se osvrnuo i na teroristički napad koji se 15. marta dogodio na Novom Zelandu i u kojem je u dve džamije ubijeno 50 osoba.

“Teroristički napad na džamije na Novom Zelandu nije bio čin pojedinca, već organizovani akt terorizma”, kazao je Erdogan.

Slične objave

Vučić i Palmer dogovorili susret za deset dana

M.

Grčka: Zaplijenjeno 100 kg kanabisa, uhapšeni Grk i Albanac

D V

Metju Palmer uskoro u Crnoj Gori

V.R.

Ostavite komentar