Region Vijesti

“Zapadne države nisu izvukle pouke iz 1999. godine”

Zapadne države nisu izvukle pouke iz tragedije od pre 20 godina kada je tadašnju SRJ bombardovao NATO, saopštila je danas stalna misija Rusije pri NATO-u.

Kako se navodi, 24. marta 1999. godine preovladalo je iskušenje da se brzom i vojnom intervencijom, a ne diplomatskim naporima reše “osetljivi međuetnički i međureligijski problemi u Jugoslaviji”, čime se zaobišlo međunarodno pravo, prenosi Tass.

“Zatim su, kao rezultat bombardovanja i raketnih napada, uništeni ključni objekti civilne infrastrukture, a civili su postali kolateralna šteta za NATO. Napad na kinesku ambasadu se ne može ni objasniti”, navodi se u saopštenju.

Ruska misija naglašava da je ostao potencijalni konflikt u regionu uz problem priznavanja Kosova, kao i da potezi u Iraku i Libiji pokazuju da lekcije ovih dramatičnih dešavanja na Balkanu nisu uzete u obzir.

Prema podacima koje je objavila organizacija Hjuman rajts voč (Human Rights Watć) u bombardovanju koje je trajalo 78 dana poginulo je oko 500 civila i oko 1.000 vojnika, dok prema podacima Srbije stradalo je više od 2.000 civila, nekoliko stotina se vode kao nestali, dok je stradalo i oko 1.000 vojnika.

Agencija podseća da je prilikom bombardovanja skoro umpotpunosti uništena industrijska infrastruktura, kako i više od 1.500 naselja, 60 mostova, a oštećeno je 30 odsto škola i 100 spomenika.

Materijalna šteta se procenjuje na između 30 i 100 milijardi dolara, a pojedini objekti do danas nikada nisu rekonstruisani, piše Tas s.

Slične objave

TRI PUTA SKUPLJE: Informacioni sistem “Šuma Srpske” koštaće 17 miliona KM

M.

“Moje obećanje je da izađemo iz EU na Noć vještica”

M.

Uhapšeni u akciji “Klub”: Predložen pritvor za četiri osobe zbog prodaje droge i prostitucije

M.

2 0 komentara

Miroslav Mart 24, 2019 at 3:11 pm

Da se ne zaboravi – TE 1999.godine PRVO SU BOMBARDOVANI POLOŽAJI VRS.
Ove godine su DVIJE tužne i prestrašne godišnjice a ne JEDNA.

Odgovori
dragandragan Mart 24, 2019 at 5:05 pm

Sramota koja se neda opisati.Zamislite, teroristicki cin su izvele one zemlje koje za sebe kazu da su olicenje dempokratije.I sto je najgore,te zemlje uporno zele sve to opravdati,i sve se vise i vise sramote.Amerika Britanija,Njemacka…Istorija se ne moze ubiti.

Odgovori

Ostavite komentar