Republika Srpska / BiH Vijesti

Sud: Kazna zbog odluke ministra

Zbog odluke bivšeg ministra finansija Zorana Tegeltije, Republika Srpska moraće banjalučkoj firmi „Građa” u stečaju isplatiti 1,7 miliona KM koliko je ova firma deponovala na računu u Banci Srpske, a koji su ostali “zarobljeni” nakon što je banka otišla u stečaj, odlučio je Viši privredni sud Banjaluka.

Republika Srpska, odnosno Ministarstvo finansija RS, mora da isplati banjalučkoj firmi „Građa” u stečaju čak 1,7 miliona maraka. To je odluka Višeg privrednog suda Banjaluka, nakon što je polovinom oktobra prošle godine „Građa” dobila prvostepenu presudu, a Ministarstvo finansija RS uložilo žalbu.

Ova firma je u skladu sa Zakonom o stečajnom postupku deponovala na račun u Banci Srpske 1,7 miliona koji su ostala “zarobljeni” nakon što je ova banka otišla u stečaj. Advokat “Građe” Din Tešić, kaže da ne vjeruje da će biti promjene odluke ni na Vrhovnom sudu RS.

Firma “Građa” je tužbu protiv Ministarstva finansija temeljila na odluci bivšeg ministra Zorana Tegeltije kojom su ukinuti depozitni računi sudova u svim ostalim bankama, osim u Banci Srpske. Tim potezom „Građi”, ali i drugim firmama, je oduzeta mogućnost izbora banke prilikom zakonski obavezne uplate depozita. Ekonomisti postavljaju pitanje odgovornosti.

Ipak, predsjednik Vlade Srpske poručuje da pitanje odgovornosti nije njegov dio posla.

Bivši direktor “Građe” Brane Milošević kaže da ova firma nije uopšte trebalo da ide u stečaj, te da je ova šteta od 1,7 miliona maraka koja ide iz džepova građana Srpske rezultat lošeg stečajnog postupka.

Banjalučko trgovačko preduzeće “Građa” otišlo je u stečaj u maju 2009. godine. Zahtjev za stečaj podnijela je “Kompanije Dušanić” iz Prnjavora zbog, kako su naveli, nenaplaćenih potraživanja u iznosu od milion maraka.

Slične objave

Muškarac brutalno pretučen i opljačkan

V.R.

Srbin u Španiji prerezao vrat zemljaku na balkonu

M.

Turska oklopna vozila se kreću u susret sirijskim snagama

M.

Ostavite komentar