Hardware i software Tehnologija

Novi Apple iMac za 2019. implementira AMD Radeon Pro Vega GPU

U iščekivanju velikog “Showtime”! događaja, koji je Apple zakazao za ponedeljak, čuvena kompanija je lansirala novu iMac liniju.

Nakon dve godine čekanja, novi iMac stiže u identičnom eksterijeru kao i prethodne dve generacije, ali sa značajno unapređenim enterijerom.

Apple je novi iMac “early 2019. edition” unapredio sa novim CPU-ovima i GPU-ovima. 4K modeli standardno dolaze sa AMD Radeon Pro 555X i 560X grafičkim procesorima, dok 5K modeli koriste Radeon Pro 570X, 575X i 580X GPU-ove.

Najveća novost je svakako to što kupci novog 27″ 5K iMaca mogu da odaberu “BTO” (Build To Order) konfiguraciju sa AMD Radeon Pro Vega48 GPU-om! Apple nije zaboravio ni na kupce manjeg, 21,5″ modela sa 4K Retina panelom, za koji je moguće napraviti BTO konfiguraciju sa AMD Radeon Pro Vega20 GPU-om.

Sa novim AMD Radeon Pro Vega GPU-ovima i daljim OpenCL 2.0, odnosno Metal 2 (Appleov grafički API, sličan Vulkanu se zove “Metal”) optimizacijama, kako samog macOS-a, tako i najpopularnijih softverskih paketa kao što je FCX Pro, Apple je kreirao izuzetno primamljivu ponudu, prvenstveno, video kreatorima i grafičkim entuzijastima i freelancerima, koji baš i ne mogu da priušte skupoceni iMac Pro sa AMD RadeonPro Vega56 i Vega64 grafičkim akceleratorima.

Kada je u pitanju unapređivanje iMac linije, Apple je “tačku na i”, stavio omogućavajući još bržu i moćniju BTO konfiguraciju za iMac Pro, koji je od sada moguće konfigurisati sa još bržim, Radeon Pro Vega64X modelom grafičkog akceleratora.

Obzirom na ustaljenu dvogodišnju kadencu lansiranja novih i osveženih iMac-ova, možemo očekivati da će AMD Radeon Pro Vega dosta dugo biti osnova akceleratorske snage Appleovih računara. Ova hardverska stabilnost samo znači da će developeri veoma precizno znati za šta i na koji način optimizuju nove verzije svojih softverskih paketa.

Izvor: AMD

Slične objave

Windows Calculator dobija grafički mod

V.R.

Battle Royale igre će zaraditi 20 milijardi dolara tokom 2019. godine

V.R.

Otkriven sigurnosni propust koji bi mogao da ugrozi milione iPhone telefona širom svijeta?

D V

Ostavite komentar