Tehnologija World-wide-web

Facebook godinama skladištio milione lozinki korisnika u običnom tekstualnom fajlu

Facebook ima preko milijardu korisnika širom svijeta, a za ovoliku količinu podataka kojima kompanija raspolaže veoma je bitno da se obezbijedi da sigurnost ličnih informacija korisnika bude od najvećeg značaja za Facebook.

Međutim, mnogi neće biti zadovoljni informacijom da je Facebook godinama skladištio stotine miliona korisničkih lozinki u običnom tekstualnom fajlu.

Ovi podaci su mogli da se pretražuju od strane zaposlenih u Facebooku, a datiraju još iz 2012. godine, prema navodima KrebsOnSecurity. Facebook je istakao da je istraga povodom ovog otkrića u toku, ali da do sada nisu primećene naznake da su zaposleni zloupotrebljavali pristup podacima.

Izveštaj sigurnosne kompanije pominje da se linija sigurnosnih grešaka pojavila, tokom kojih su zaposleni primenili aplikacije koje su logovale informacijae o lozinkama bez enkripcije i skladištile ih u običnim tekst fajlovima u internim serverima.

Izvor je dodao da istraga ukazuje na to da bi između 200 i 600 miliona korisnika moglo imati uskladištene podatke u tekstualnim fajlovima. Ovi podaci su mogli da se pretražuju od strane više od 20.000 zaposlenih u Facebooku.

Facebook, navodno, još uvek istražuje koliko je lozinki bilo izloženo i tokom koliko dugog perioda. Pristup logovima je pokazao da je oko 2000 inžinjera i developera načinilo gotovo devet miliona internih upita, za elemente podataka koji su uključivali i lozinke iz tekstualnih fajlova.

Izvor: Ubergizmo

Slične objave

Budžetski AMD Radeon RX 5500 GPU je namenjen desktop i laptop sistemima

V.R.

Prva žena leti na Mjesec 2024. godine, potom slijedi osvajanje Marsa

V.R.

Ovogodišnji iPhone-i će koristiti novu tehnologiju za antene

D V

Ostavite komentar