Region Vijesti

Rusija pokušala da zaustavi bombardovanje Jugoslavije

Rusija je uradila sve što je mogla kako bi zaustavila bombardovanje Jugoslavije 1999. godine, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

„Što se tiče moguc´eg zaustavljanja katastrofe, mi smo uradili sve što smo mogli“, rekao je Lavrov u intervjuu za dokumentrani film „Zaokret iznad Atlantika“ na televiziji NTV.

Po njegovim rečima, u mnogome, zahvaljujuc´i ruskoj inicijativi bila je formirana misija OEBS-a koja je raspoređena u tom regionu, pre svega na Kosovu i okolnim regionima. Lavrov je naglasio da je nakon toga bila održana konferencija u Rambujeu, gde su SAD pokušale da „provuku“ svoj ultimatum predsedniku Jugoslavije Slobodanu Miloševic´u da treba da podnese ostavku i „preda vlast nejasno kome“.

„Oni (SAD) su pokušale da formalizuju svoj ultimatum kao zahtev čitave međunarodne zajednice. Mi nismo dozvolili da se konferencija u Rambujeu iskoristi za to i branili norme međunarodnog prava koje su zahtevale mirno rešavanje svih sporova. Naravno, oni su to radili i kasnije, u Savetu bezbednosti UN”, dodao je šef ruske diplomatije.

Lavrov je rekao da su zapadne države, uključujuc´i SAD, odlučile da unište međunarodno pravo i zamene ga nekim svojim pravilima, kada je NATO doneo odluku da bombarduje Jugoslaviju.

„Čime je sve završeno, znate. Amerikanci se više nisu mogli zaustaviti. Oni su odavno doneli odluku i pokušali da je provuku kroz SB UN. Shvativši da tamo ne mogu ništa da urade, krenuli su na jednostranu agresiju protiv suverene države kršec´i povelju UN, principe OEBS-a i čitavog tog međunarodnog poretka koji je bio stvoren nakon Drugog svetskog rata”, rekao ej ministr.

„Tada je i počeo proces zamene pojmova i Amerikanci su odlučili da unište međunarodno pravo i zameni ga nekim pravilima na kojima treba da se zasniva poredak. Sada zapadne države sve više primenjuju termin „poredak, zasnovan na pravilima” umesto poziva na poštovanje međunarodnog prava. Razlika je jasna. Međunarodno pravo je rezultat koncenzusnih pregovora, a pravilasmišljaju sami zapadnjaci i zahtevaju da ih svi poštuju. To je sve počelo upravo tada — pre 20 godina”, dodao je šef ruske diplomatije.

Slične objave

“Ujedinjeno Kraljevstvo je u smrtnoj opasnosti”: Hoće li Džonson biti posljednji premijer zajedničke države

D V

Danas pretežno sunčano

M.

Bivši komandant OVK saslušan u Prištini, za Hag nije imao pasoš

M.

Ostavite komentar