Republika Srpska / BiH Vijesti

Nuklearni otpad skloniti od BiH

Predsjedništvo BiH traži od Hrvatske da lokaciju Trgovska gora, Opština Dvor, koja se nalazi u neposrednoj blizini granice sa Bosnom i Hercegovinom izuzume kao mjesto predviđeno za odlaganje i skladištenje radioaktivnog i nuklearnog otpada, te da na području svoje teritorije obezbijedi drugu adekvatnu lokaciju za te namjene, koja nije u blizini granice sa Bosnom i Hercegovinom.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik uputiće, u ime Predsjedništva BiH, pismo predsjednici i premijeru Republike Hrvatske Kolindi Grabar Kitarević i Andriji Plenkoviću u kome će ih obavjestiti o ovom zahtjevu Bosne i Hercegovine.

Predsjedništvo je zadužilo Ministarstvo inostranih poslova Bosne i Hercegovine da, putem diplomatsko-konzularnih predstavništava Bosne i Hercegovine, informiše zemlje članice Evropske Unije i međunarodne organizacije koje se bave pitanjima zaštite životne sredine o navedenom pitanju i zahtjevu Bosne i Hercegovine.

Takođe, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine će, u okviru svoje nadležnosti, po ovom pitanju, insistirati na punoj zaštiti svih prava koja Bosni i Hercegovini pripadaju po pravilima i normama međunarodnog prava, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

BN TV

Slične objave

Prvi predsjednik Sjeverne Makedonije stupio na dužnost

M.

Ukupan dug BiH iznosi 11,1 milijardu KM

M.

Tajni arhivi Vatikana mogli bi da otkriju istinu o odnosu pape prema Stepincu

M.

Ostavite komentar