Svijet Vijesti

Iran i Sirija kritikuju Trampovu izjavu

Izjava američkog predsednika Donalda Trampa da bi trebalo priznati suverenitet Izraela nad Golanskom visoravni je neprihvatljiva.

To je saopštio portparol iranskog Ministarstva spoljnih poslova. Reagovala je i Sirija.

“Ovo nelegalno i neprihvatljivo priznanje ne menja činjenicu da Golan pripada Siriji”, izjavio je portparol iranskog MSP, prenosi Rojters.

Sirijska vlada osudila je ranije danas Trampovu izjavu. Iz vlade poručuju da su odlučni da područje povrate pod svoju kontrolu koristeći “sva sredstva”, prenosi Rojters.

U saopštenju vlade se navodi da je Trampova izjava pokazala “slepu pristrasnost SAD prema Izraelu”, ali da je “stvarnost da Golanska visoravan jeste i ostaće sirijska i arapska”.

“Sirijska nacija je još odlučnija da oslobodi ovaj vredan komad sirijske teritorije koristeći sva moguća sredstva”, saopštila je vlada Sirije.

Tramp je juče poručio na Tviteru da je vreme da se prizna suverenitet Izraela nad Golanskom visoravni, teritorijom koju je ova zemlja osvojila od Sirije nakon Šestodnevnog rata 1967. godine i potom je anektirala.

“Posle 52 godine vreme je da Sjedinjene Američke Države u potpunosti priznaju izraelski suverenitet nad Golanskom visoravni, što je od ključnog strateškog i bezbednosnog značaja za državu Izrael i regionalnu stabilnost!”, napisao je Tramp na svom Tviter nalogu, prenosi Rojters.

Šestodnevni rat, Arapsko-izraelski rat 1967. poznat i kao Junski rat, vođen je između Izraela, s jedne strane, i Egipta, Jordana i Sirije, s druge strane.

Slične objave

Sve više zemalja zabranilo sporni model “boing 737 maks 8”, ali SAD još uvijek ne

M.

Fabrici: Zapadni Balkan ostaje prioritet novoj EK

M.

Srpska pravoslavna crkva slavi Svetog Vasilija Ostroškog

M.

Ostavite komentar