Svijet Vijesti

Američki vojnici stižu u Evropu

Tokom ove nedelje u Berlin će stići 1.500 američkih vojnika koji će potom produžiti u Poljsku, na poligon za vojne vežbe sa vojskom te države.

Kako piše današnja “Politika”, iako poljski predlog o osnivanju stalne američke vojne baze “Fort Tramp” još nije usvojen, SAD su počele da primenjuju novu strategiju brzog reagovanja, čiji je cilj jačanje prisustva NATO-a u istočnoj Evropi u slučaju navodne ruske agresije ili neke druge potrebe.

U utorak je iz baze “Fort Blis” u Teksasu u Nemačku stiglo prvih 350 vojnika, a komanda američke vojske za Evropu saopštila je da dolazak američkih vojnika nije odgovor na neku realnu situaciju, nego vežba za podršku NATO-u u brzom reagovanju.

Koncept koji je razvio bivši američki ministar odbrane Džim Matis podrazumeva vojne akcije brzog reagovanja kako bi se protivnicima pokazala vojna spremnost, ali i “strateška predvidivost NATO saveznicima i partnerima”.

Za potrebe obuke u okolini Dravsko Pomorskja, koja će trajati nekoliko nedelja, iz Holandije će biti dopremljeno 700 oklopnih i drugih komada vojne tehnike.

U baltičkim zemljama Litvaniji, Letoniiji i Estoniji, kao i u Poljskoj, već se na rotacionoj osnovi nalaze vojnici iz SAD, Kanade, Nemačke i Velike Britanije. Analitičari, ipak, ocenjuju da je mala verovatnoća da se sprema dogovor o “Fort Trampu”, nego da je reč o “vrsti prisustva američkih vojnika koja već postoji u Poljskoj”.

Deo američkih vlasti smatra da bi instaliranje stalne vojne baze gotovo na samoj granici sa Rusijom izazvalo dodatno zaoštravanje u odnosima sa Moskvom, zaključuje “Politika”.

Slične objave

AP: Žestok udarac za Ciprasa

M.

Nova istraga o slučaju “Incel”

M.

Bačena eksplozivna naprava na kuću policajca iz Ugljevika

M.

Ostavite komentar