Republika Srpska / BiH Vijesti

Koliko državu košta nasilje u porodici

Nasilje u porodici košta Bosnu i Hercegovinu najmanje 65 miliona KM godišnje, zaključak je istraživanja koje je tokom 2016. i 2017. provela agencija UNWOMEN u BiH, uz podršku Vlade Švedske.

Ocjenjuje se da je trošak zbog nasilja vjerovatno i veći, jer je ova računica izvedena na osnovu analize 3.000 prijavljenih slučajeva nasilja u porodici na lokacijama obuhvaćenim istraživanjem, a praksa pokazuje da veliki broj slučajeva porodičnog nasilja ostaje neprijavljen i skriven od svih.


Ključni rezultati istraživanja pokazali su da najmanje 27 miliona KM godišnje koštaju usluge koje žrtvama nasilja pružaju policija, pravosuđe, zdravstveni sistem i centri za socijalni rad. Ti troškovi u Republici Srpskoj iznose oko 9 miliona KM, a u Federaciji BiH 18,5 miliona KM.
Ipak, najveći trošak je onaj koji je direktno vezan za patnju žrtava, a odnosi se na smanjenu radnu sposobnost i sposobnost privređivanja. Tako žrtve, koje zbog batina ne mogu na posao ili nisu u stanju da obavljaju druge obaveze, zbog toga izgube oko 31 milion KM godišnje.

Srpskainfo

Slične objave

Alarmantni podaci, četvrtina svijeta ostaje bez vode

D V

Zaposleni nisu mogli da rade

M.

Dio za podršku Dodiku, dio protiv

D V

Ostavite komentar