PlayGameR Tehnologija

“Gejming za sve i svuda”

Nakon nedelju dana nagađanja, curenja i glasina, konačno je došao dan da vidimo šta je to novo što je Google predstavio u svetu gejminga.

Iako se nagađalo da je možda reč o konzoli, na kraju se ispostavilo da je u pitanju striming servis igara pod imenom – Stadia. Zajedno sa njim je prikazan i Google kontroler, čiji je patent nedavno otkriven.

Ukoliko niste upoznati sa cloud streamingom igara, u pitanju je servis kod koga jake mašine na udaljenim serverima pokreću zahtevne igre na vrhunskim podešavanjima, a ka vama šalju video te igre nazad, dok istovremeno serveru šalju komande koje zadajete.

Ovako se premošćava potreba za jakim računarom kod kuće i potrebno je “samo” da imate dovoljno brz internet kako bi video dolazio bez latencije i naravno bar toliko jak uređaj da može da pokreće video u HD/4K rezoluciji. Sve ostalo je na računarima sa servera koji renderuju igru i šalju video ka vama.

Iako ovo na papiru deluje lepo, još uvek niko nije uspeo da to dovede na savršeni nivo, gde je naravno najveći problem i dalje latencija videa zbog sporih/nestabilnih internet veza, ali ako neko ima resurse da to reši, onda je to svakako Google, piše Play.

Upravo to tvrdi i glavni inženjer projekta Mažd Bakar, koji kaže na da Google ima ogromne data centre sa preko 7.500 čvorišta i razgranatom mrežom optičkih kablova ispod mora.

Prema njegovim rečima, Google je sklopio partnerstvo sa AMD-om, kako bi zajedničkim snagama napravili poseban hardver specifično za ovu namenu, ali i sa Unity i Unreal pogonima, kako bi igre bile maksimalno prilagođene potrebama servisa.

Najavljena je i prva igra koja stiže na servis, to će biti – Doom Eternal, koji će raditi u 60 frejma i 4k rezoluciji.

Moto celog projekta je “Gejming za sve i svuda”.

Izvor: B92,play.co.rs

Slične objave

Google poklanja 100.000 Google Home Mini pametnih zvučnika

V.R.

Amazon prodaje “uradi sam” kuće koje mogu da se sklope za dva dana

V.R.

Intelovi drajveri ukazuju na četiri Xe GPU modela

V.R.

Ostavite komentar