PlayGameR Tehnologija

“Gejming za sve i svuda”

Nakon nedelju dana nagađanja, curenja i glasina, konačno je došao dan da vidimo šta je to novo što je Google predstavio u svetu gejminga.

Iako se nagađalo da je možda reč o konzoli, na kraju se ispostavilo da je u pitanju striming servis igara pod imenom – Stadia. Zajedno sa njim je prikazan i Google kontroler, čiji je patent nedavno otkriven.

Ukoliko niste upoznati sa cloud streamingom igara, u pitanju je servis kod koga jake mašine na udaljenim serverima pokreću zahtevne igre na vrhunskim podešavanjima, a ka vama šalju video te igre nazad, dok istovremeno serveru šalju komande koje zadajete.

Ovako se premošćava potreba za jakim računarom kod kuće i potrebno je “samo” da imate dovoljno brz internet kako bi video dolazio bez latencije i naravno bar toliko jak uređaj da može da pokreće video u HD/4K rezoluciji. Sve ostalo je na računarima sa servera koji renderuju igru i šalju video ka vama.

Iako ovo na papiru deluje lepo, još uvek niko nije uspeo da to dovede na savršeni nivo, gde je naravno najveći problem i dalje latencija videa zbog sporih/nestabilnih internet veza, ali ako neko ima resurse da to reši, onda je to svakako Google, piše Play.

Upravo to tvrdi i glavni inženjer projekta Mažd Bakar, koji kaže na da Google ima ogromne data centre sa preko 7.500 čvorišta i razgranatom mrežom optičkih kablova ispod mora.

Prema njegovim rečima, Google je sklopio partnerstvo sa AMD-om, kako bi zajedničkim snagama napravili poseban hardver specifično za ovu namenu, ali i sa Unity i Unreal pogonima, kako bi igre bile maksimalno prilagođene potrebama servisa.

Najavljena je i prva igra koja stiže na servis, to će biti – Doom Eternal, koji će raditi u 60 frejma i 4k rezoluciji.

Moto celog projekta je “Gejming za sve i svuda”.

Izvor: B92,play.co.rs

Slične objave

“Vrijeme je za nove tehnologije”: Međunarodni sajam tehnike od 21. do 24. maja u Beogradu

D V

Thunderbolt 3 postaje USB4?

D V

Huawei objavio vremenski okvir isporuke EMUI 9.1 ažuriranja

D V

Ostavite komentar