Magazin Zanimljivo

Pravda za Houp, ženku orangutana koja je preživjela ubode i 74 metka

Orangutani su lokalni stanovnici ostrva Sumatra i Borneo, međutim njihov broj se drastično smanjuje zbog ilegalnih ljudskih aktivnosti. U jednoj takvoj je povrijeđena ženka orangutana, kojoj su zbog težine pretrpljenih povreda dali ime Houp – „nada”.

Ženka orangutana, koju su pronašli spasioci na plantažama palmi u Indoneziji slijepu i na ivici smrti, izbodena je oštrim predmetom i vazdušnom puškom upucana 74 puta, navodi informacioni centar Konzervatorskog udruženja za orangutane. Sa njom je bila i njena pothranjena jednomjesečna beba.

Majka, kojoj su dali ime Houp (nada) i njeno mladunče hitno su prebačeni u veterinarsku kliniku ubrzo nakon ranjavanja 10. marta u selu Bunga Tanjung na ostrvu Sumatra. Mladunče je na putu do klinike preminulo od posljedica ozbiljnog traumatskog stanja i neuhranjenosti.

„Ovaj orangutan kom smo dali ime „Nada”, na osnovu hiljadu nada uloženih u njenu budućnost, jedan je od najtragičnije povrijeđenih orangutana koje smo ikad zbrinuli”, istakli su iz informacionog centra u formalnoj izjavi.

Foto: Profimedia

Houp je pregledana u karantinskom centru, gdje su veterinari iskazali svoju šokiranost onim što su otkrili. Oni su rendgenske snimke postavili javno na društvenoj mreži Fejsbuk, u okviru stranice Konzervatorskog programa za orangutane. Na snimcima se vidi 74 metaka iz vazdušne puške, ali i laceracije prouzrokovane oštrim predmetom. U objavi se navode i prelomi kostiju, oštećenje oba oka i teško traumatsko stanje, ali da se Houp uprkos svemu tome i dalje ne predaje.

U desnoj duplji oka životinje pronađena su dva, a u duplji lijevog oka četiri metka, izjavila je veterinkarka Ini Sarasvati za Associated Press.

U četvoročasovnoj operaciji koju je predvodio veterinar dr Andreas Mesikomer, specijalista – ortoped koji je zbog ovog slučaja doletio iz Švajcarske, locirani su prelomi po čitavom tijelu ženke orangutana.

„Vjerujemo da će Houp uspjeti da prebrodi kritičan period, ali je njen život u divljini zauvijek onemogućen”, dodala je dr Sarsavati. Prema riječima veterinarke, u prvoj operaciji izvađeno je svega sedam metaka jer je prioritet imala sanacija polomnjene ključne kosti.

Foto: Profimedia

Konzervatorski program je ubrzo postavio informaciju da je Houp dobro podnijela operaciju i da je na intenzivnoj njezi. Na postavljenim fotografijama ona leži u besvjesnom stanju na operacionom stolu, sa cjevčicama raspoređenim svuda po tijelu.

Orangutani žive na obje strane ostrva, koje dijele Indonezija i Malezija, na Sumatri i Borneu. Na osnovu rezultata istraživanja objavljenih prošle godine gotovo polovina orangutana koja naseljava Borneo, grubo procijenjeno oko 150 000 jedinki, od 1999. do 2015. godine poginulo je zbog ljudskih aktivnosti – sječe i krčenja šuma.

Orangutani sa Sumatre su na listi kritično ugroženih vrsta po kriterijumu Međunarodnog konzervatorskog udruženja prirode koje navodi ljudske aktivnosti kao vodeći uzrok ovakve statistike. Prema Programu očuvanja orangutana na prostoru Sumatre, oko 13 000 orangutana je pušteno u divljinu.

Ilegalna sječa plantaža palmi, kao što je to ona na kojoj su pronađene Houp i njena beba, predstavlja prijetnju za vrstu. Ako ih prepustimo samima sebi, ove životinje – koje dele 97 procenata DNK sa ljudima – mogle bi da žive i do 60 godina starosti.

National Geographic

Slične objave

„Bog je želio da Tramp postane predsjednik“, ubijeđena je njegova bivša saradnica

V.R.

Novi 007 je žena!

J K

Džejmi Oliver: Bregzit je kriv što su moji restorani propali

V.R.

Ostavite komentar