Tehnologija World-wide-web

Posljednja verzija Firefoxa sprečava ono što nas često nervira kad surfujemo internetom

Poslednja verzija internet pregledača Firefox korisnicima će dati mogućnost da blokiraju video snimke koji se automatski puštaju tokom pregledanja stranice i čitanja teksta.

Podešavanje se može aktivirati kod Firefoxa 66 za svaki sajt koji korisnik posećuje, ali se za određene sajtove i video snimke mogu postaviti izuzeci.

Poslednja verzija Firefoxa će, takođe, onemogućiti reklame koje se sporo učitavaju da vas spreče da skrolujete stranicu. On dodaje i novi način za pretragu unutar otvorenih tabova.

Iako je i Mozillin glavni konkurent Google Chrome prošle godine uveo mogućnost blokiranja autoplej videa, njihov rešenje se razlikuje od Firefoxovog.

Chrome, po “default”-u, propušta takve video sadržaja kod više od 1.000 popularnih sajtova, dok ih u ostalim slučajevima blokira, što se može promeniti u podešavanjima.

Iz Mozilla-e navode da blokiranje neće uticati na autoplej video materijale koji se emituju bez tona, kao što je to slučaj sa Facebook videom. Na servise kod kojih postoji video koji čeka da se drugi pusti nakon što se prvi završi (kao što je Netflix), nova promena takođe neće uticati, piše The Verge.

Nova verzija Firefoxa donosi i još neka manja poboljšanja, kao što je WebAuthn podrška za Windows Hello, koja otvara mogućnost da se Microsoftovi biometerijski standardi bezbednosti primenjuju kod logovanja na određene sajtove. Iz Mozille navode da će identifikacija prepoznavanjem otisaka prstiju, prepoznavanjem lica, kao i putem PIN-a i bezbednosnih ključeva biti podržane.

Izvor: B92

Slične objave

Dvije trećine Android antivirus aplikacija prepoznato kao prevara

V.R.

Western Digital Gold hard diskovi se vraćaju i značajno su pouzdaniji

D V

Google potvrdio da će prikazivati više reklama na mobilnim uređajima

D V

Ostavite komentar