Republika Srpska / BiH Vijesti

Gdje bi Karadžić mogao da služi kaznu?

Žalbeno vijeće Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove izreklo je Radovanu Karadžiću doživotnu kaznu zatvora.

Žalbeno vijeće proglasilo je Radovana Karadžića krivim za genocid u Srebrenici i zločine protiv čovječnosti tokom rata u BiH.

Nakon pravosnažne presude procedure za daljnji nastavak izdržavanja kazne nalažu da se najprije odredi mjesto gdje će Karadžić služiti kaznu, odnosno potrebno je odrediti zemlju u koju će biti prebačen.

Glavni uslov pri određivanju zemlje u kojoj se izdržava kazna jeste da ta država u svom zakonodavstvu uopšte ima doživotnu kaznu zatvora.

Portparol Mehanizma za krivične sudove Helena Egleston rekla je medijima da ne postoji vremensko ograničenje u kojem Karadžić treba biti poslat na izdržavanje kazne i da će je služiti u jednoj od zemalja koja je potpisala sporazum s Mehanizmom.

Na stranicama Mehanizma objavljena je karta sa zemljama koje su potpisale spomenuti sporazum i u kojima osuđenici Međunarodnog suda u Hagu, odnosno Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove služe kazne ili su ih služili.

To su: Švedska, Finska, Norveška, Danska, Estonija, Poljska, Njemačka, Velika Britanija, Belgija, Austrija, Italija, Francuska, Španija i Portugalija.

S obzirom da Norveška, Estonija, Poljska i Portugalija nemaju doživotne kazne u svom zakonodavstvu, Karadžić neće kaznu služiti u ovim zemljama.

Takođe, bitno je naglasiti da u Francuskoj, koja je potpisala sporazum, nijedan osuđenik još nije poslat na odsluživanje kazne, tako da je moguće da Karadžić bude prvi, međutim zadnju riječ o tome će imati Mehanizam.

Slične objave

Danas akcija “Sat za našu planetu”: Institucije ne rade ništa da očuvaju prirodnu sredinu

M.

Kolindu dočekali bijesni građani

M.

Američki mediji: Evo zašto SAD i NATO treba da se plaše sistema S-400

M.

Ostavite komentar