Hrana i zdravlje

Ovo je skrivena opasnost “jo-jo” efekta mnogih dijeta za koju morate znati

NAGLO dobijanje i vraćanje samo nekoliko kilograma može biti naročito opasno za jedan dio dijela.

Scenarij s kojim se često susreću osobe koje se bore s viškom kilograma izgleda otprilike ovako: uspijete izgubiti na težini, a onda u svega nekoliko mjeseci sve to vratite, pa možda čak i dobijete poneki kilogram više. Onda opet izgubite kilograme, pa ih vratite… I vrlo brzo sve to postane poput začaranog kruga iz kojeg je teško izaći. Da, riječ je o takozvanom “jo-jo efektu”. No, zašto je to jako opasno?

Preliminarno istraživanje predstavljeno na ovogodišnjem naučnom skupu “American Heart Association” otkrilo je da žene koje su barem jednom na taj način izgubile i ponovno vratile barem pet kilograma imaju veći rizik od obolijevanja od bolesti srca nego žene koje se nikada nisu susrele s “jo-jo efektom”.

U istraživanju su se istraživači sa Univerziteta Kolumbija fokusirali na 485 žena, ispitujući ih koliko su puta izgubili, a zatim i vratili barem pet kilograma unutar godine dana. Prosječna dob ispitanica bila je 37 godina, a indeks tjelesne mase (BMI) 26.

Ne iznenađuje što su otkrili da je dijeta s jo-jo efektom ustvari vrlo česta pojava pa je tak čak 73% ispitanica je barem jednom dosad izgubilo i ponovno vratilo više od deset kilograma.

“Postizanje zdrave tjelesne težine uopšteno se preporučuje jer je srce zdravo, ali održavanje težine je teško i varijacije u težini mogu otežati postizanje idealnog kardiovaskularnog zdravlja”, izjavila je Brooke Aggarwal, autorka studije.

No, autori su objasnili da, iako su njihova istraživanja pronašla vezu između jo-jo efekta i faktora rizika od bolesti srca, je potrebno više (i dugoročno) istraživanje kako bi se ta veza potvrdila.

 

Index

Slične objave

Ljekari otkrivaju da li vam zaista treba dezodorans

V.R.

Jači pol teže podnosi bol

V.R.

Napitak od samo dva sastojka koji treba da piju svi pušači

Igor Mudrinić

Ostavite komentar