Republika Srpska / BiH Vijesti

Dragan Mektić saslušan u Tužilaštvu BiH zbog špijunske afere

Ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić saslušan je u Tužilaštvu BiH zbog navoda o tome da su hrvatski obavještajci i diplomate vrbovali pripadnike selefijskog pokreta za krijumčarenje naoružanja u BiH.

Mektić je nakon saslušanja u Tužilaštvu BiH kazao medijima kako je rekao da policija prikuplja informacije i da kada postoji osnov obavijesti Tužilaštvo BiH. Kako kaže, suština u Tužilaštvu BiH nije da se nešto konkretno učini, već da se zaštite prijateljsko-robinske veze između pojedinih tužilaca i aktera ove priče.

“Sve što sam rekao ja potvrđujem”, rekao je Mektić.

Na pitanje da li je Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) BiH spriječila prodiranje hrvatskih obavještajaca u našu zemlju, Mektić je odgovorio da bi se tako moglo reći jer jedan od zadataka OSA-e je sprečavanje pokušaja prodiranja stranih obavještajnih službi.

Nešto malo smo diskutovali o vozilu konzula Ivana Bandića. Rekao sam da je Bandić vozio vozilo s diplomatskim tablicama i da imam informacije da je to vozilo vozio i novinar RTRS-a Mato Đaković”, kazao je Mektić.

Istakao je da je Đaković juče registrovao automobil koji je navodno kupio od Bandića te da uprkos tome Đaković nije imao pravo da vozi automobil s diplomatskim tablicama.

“Brutalnu, glupu i blentavu aktivnost juče je napravilo Tužilaštvo BiH. Tražili su od mene da dostavim diplome svih rukovodećih službenika u Ministarstvu bezbjednosti BiH i sigurnosnim agencijama”, rekao je Mektić.

Ocijenio je da je to pokušaj odmazde prema bezbjednosnim agencijama, jer Tužilaštvo BiH nema pravo to da čini.

Otvoreno je poručio da se na taj način neće disciplinovati bezbjednosne agencije.

“Bezbjednosni sektor nema povjerenje u Tužilaštvo BiH i glavnu tužiteljicu. To treba uzeti u obzir i VSTV. Bave se samo kako bi zaštitili rodbinske veze”, kazao je Mektić.

Rekao je da mediji trebaju pitati predsjednicu Hrvatske Kolindu Grabar-Kitarović zbog čega je iznosila netačne informacije o 10 hiljada terorista u BiH.

“Da imamo deset hiljada kokoši, pa to bi se vidjelo”, kazao je Mektić.

Podsjećamo, ukoliko se Mektićevi navodi pokažu tačnim, priča o naoružavanju bh. selefija u režiji službenog Zagreba zasigurno će biti jedna od najvećih špijunskih afera u novijoj istoriji Zapadnog Balkana, ali i kamen spoticanja u odnosima BiH i Hrvatske.

(Klix)

Slične objave

Dom naroda BiH izabrao sekretara

M.

Korbin protiv izručenja Asanža

D V

Radnici Aluminija krenuli prema Sarajevu

M.

Ostavite komentar