Hrana i zdravlje

Četiri načina za brzo otklanjaje glavobolje

Bilo da se masirate sami ili to čini neko drugi, najvažnije je orijentisati se na mjesto gdje počinje bol i raznim pokretima uspostaviti cirkulaciju kako bi se ona smanjila.

Masaža glave jedna je od najstarijih terapija u liječenju migrena i običnih glavobolja, a najbolje djeluje ako se primijeni brzo nakon početnih simptoma.

1. Masaža vrata i krvnih sudova

Na ovom mjestu do glavobolje najčešće dolazi zbog nepravilnog držanja i suženja krvnih sudova. Iako se možete sami izmasirati, znatno je lakše ako imate pomagača. Čvrstim pokretima prstiju kreće se od dna vrata sve do same baze glave, gdje se masira kružnim pokretima.

2. Masaža područja sljepoočnice

Iako se glavobolja obično javlja malo iznad sljepoočnica, masiranje dijela glave na samoj ivici rasta kose može biti vrlo korisno kod tenzijske glavobolje udružene s osjetljivošću na svjetlo. Pokreti ovdje treba da budu nešto nježniji, sporiji i kružni.

3. Masaža za bol iznad očiju

Kod ovakve vrste boli česti su uzročnik sinusi, a olakšanje će donijeti pritiskanje tački oko nosa i kod korijena obrva. Kako je to područje nježno, potrebno je nježno pritiskati čvorove prema spoljašnjem uglu oka.

4. Čeona glavobolja

Ako se bol širi na samo čelo, ona se može smanjiti ravnim pokretima povlačenja prstiju od obrva do vrha čela.

Slične objave

One su slučajno otkrile tumor: Kod zubara, frizera i pedikera

Igor Mudrinić

Kako se “resetovati” na odmoru: Pet dana minimum da tijelo izađe iz stega

V.R.

Neispavani ste? Možda činite ove tri greške

J K

Ostavite komentar