Republika Srpska / BiH Vijesti

Formiran predmet u Tužilaštvu

U Tužilaštvu BiH forimiran je predmet koji je dat u rad tužiocu Posebnog odjeljenja za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju, koji će poduzeti hitne aktivnosti, kako bi se utvrdile sve okolnosti i navodi izneseni u medijima, koji se odnose na navodno vrbovanje pripadnika selefijskog pokreta za krijumčarenje naoružanja u BiH.

U okviru predmeta biće ispitane sve osobe koje su iznosile navode i saznanja o navedenim aktivnostima a o kojima tužilaštvo nije informisano niti su dešavanja prijavljena Tužilaštvu BiH.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić biće pozvan i saslušan o svim detaljima koje je iznio u medijskim izjavama, a o kojima tužilaštvu nije podnesena nikakva prijava niti izvještaj od nadležnih agencija za provođenje zakona.

Tužilaštvo BiH odlučno je u borbi protiv svih vidova krivičnih djela iz svoje nadležnosti a posebno krivičnih djela koja imaju regionalni ili međunarodni karakter i koja se odnose na sigurnost građana BiH.

Ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić potvrdio je informacije da su hrvatski obavještajci pokušavali vrbovati selefije da prenose oružje u mesdžide kako bi pokušali diskreditovati BiH.

– Mogu potvrditi informacije takve vrste, da raspolažemo takvim informacijama da je hrvatska služba (Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA), op.a.) pokušala da zavrbuje jedan broj osoba, da tako kažem, selefijskog opredjeljenja. Pokušali su da kombinuju jednu obavještajnu operaciju takvog tipa, poslije, prije svega, izjava predsjednica Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović da je BiH puna terorista i oružja i da iz Bosne prijeti terorizam, a koje sam ja demantovao kao neistinu i nebulozu. Onda da bi se potvrdila i opravdavala njena teza, te se pokušala iskonstruisati jedna takva priča… – kazao je Mektić.

Prema navodima portala Žurnal.info, obavještajci i diplomate Repulike Hrvatske pokušali su najmanje dva puta vrbovati pripadnike selefijskog pokreta iz BiH za prenošenje oružja i eksploziva u mesdžide na području Zeničko-dobojskog kantona.

Portal dalje tvrdi da je cijelom operacijom koordinirao hrvatski konzul u Tuzli Ivan Bandić, inače dugogodišnji službenik hrvatske obavještajne službe kojeg su, navodno, čak i holandske vlasti protjerale zbog paraobavještajnog djelovanja.

U sve su, prema pisanju Žurnala.info bile umiješane i osobe iz političkog i medijskog života BiH.

BN TV

Slične objave

Iran zvanično prešao ograničenje za obogaćeni uranijum

M.

Jedino rješenje tužiti Hrvatsku

D V

Ambasador Hrvatske pozvan na hitan sastanak zbog Kolindine izjave

D V

Ostavite komentar